Egyre több áldozatot szed az Amerika belsejét eláztató Helene hurrikán

2024. szeptember 27. – 21:30

Egyre több áldozatot szed az Amerika belsejét eláztató Helene hurrikán
A georgiai Atlanta egy utcája víz alatt a Helene hurrikán átvonulása után – Fotó: Megan Varner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

22 embert megölt, milliókat hagyott elektromos áram nélkül az eddig Floridán és Georgián átgázoló Helene hurrikán – írja az NBC News. Florida Big Bend régiójában, a félsziget tövénél ért partot csütörtökön, helyi idő szerint késő este Helene egy 4-es erejű hurrikánként. Ez a második legdurvább trópusi viharnak felel meg, ilyen erős ciklon még sosem érte el ezt a régiót.

Pénteken a térségben lakók irtózatos szélre, ömlő esőre és többméteres vihardagályra ébredtek. A tenger szintje 4,5 métert emelkedett a viharos szél hatására. Mint írtuk, akadt floridai megye, ahol a hatóságok azt tanácsolták a nem elmenekült lakosoknak, hogy írják fel a végtagjaikra a nevüket és adataikat az esetleges későbbi azonosítás céljából.

Jamie Cruse, Perry városának seriffje azt mondta az NBC-nek, azt sajnálja, hogy nem követelték agresszívabban az emberektől, hogy hagyják el otthonaikat. „Csak abban reménykedem, hogy amikor végre rájövünk, hogy mivel is állunk szemben, akkor nem lesznek nagy veszteségeink” – mondta.

Clearwater városában is szörnyű a helyzet, Bruce Rector polgármester szerint egyes házak le is égtek (nem fejtette ki, miért, így akár villámcsapás, akár gázrobbanás is bekövetkezhetett), és nem tudtak a település egyes részeire eljutni a vihardagály miatt.

A viharban meghaltak közül 11-en Georgiában vesztették életüket, Helene Florida megtépázása után ugyanis észak felé halad, a szárazföld mélyére (ahol már elvesztette erejét, hurrikánból viharrá módosult). Öt ember Florida Pinellas megyéjében hunyt el, egy pedig Dixie megyében. A harmadiknak érintett államban, Észak-Karolinában eddig két olyan áldozatról tudnak, akik halálában szerepet játszott a hurrikán. Egyikük egy négyéves gyerek, aki egy autóbalesetben halt meg (három másik kórházba került). Dél-Karolinában is meghalt két ember fakidőlés miatt.

Eközben mintegy 4,3 millió ember maradt áram nélkül öt keleti-délkeleti tagállamban. A Florida Power & Light Company áramszolgáltató 460 ezer embernél már visszakapcsolta az elektromosságot, ez az érintettek 65 százaléka. Egy másik cég, a Duke Energy Florida 198 ezer fogyasztónál állította helyre a szolgáltatást.

Az ország belseje felé haladva még mindig képes katasztrofális esőzéseket okozni a vihar, 12 millió ember pedig tornádóveszélynek is ki van téve. Joe Biden elnök a katasztrófa miatt lehetővé tette a katasztrófaállapot kihirdetését az érintett területeken, és 1500 szövetségi segítő kezet bocsátott rendelkezésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!