Történelmi erejű lehet a Florida partjaihoz érő hurrikán

2024. szeptember 27. – 05:24

Másolás

Vágólapra másolva

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot – írja az MTI.

A Helene hurrikán helyi idő szerint az esti órákban 200 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel közelítette meg a partvidéket, majd éjjel 11:10-kor el is érte a szárazföldet. A becslések szerint a szárazföld elérésekor a legnagyobb szélerősség 140 mérföld/óra (225 km/h) volt, a minimális nyomás pedig 930 mbar volt, írja a BBC.

A vihar középpontja várhatóan Florida állam fővárosa, Tallahassee közelében halad el, majd tovább észak felé. Az érintett északnyugati megyékben a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést léptették életbe.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont az érintett félsziget teljes nyugati partvidékén „túlélhetetlen” mértékű tengeri áradásokat vár, helyenként akár 6 méter magas víztömeggel. Ahogy a vihar előszele elérte Floridát, egyre több háztartásban szűnt meg az áramszolgáltatás, éjjelre már 900 ezernél is több háztartásban nincs áram.

Az idei hurrikánszezon legerősebb hurrikánja Florida állam északnyugati területein történelmi erejű lehet. A Helene viharzónája súlyos esőzésekkel és hurrikánerejű széllökésekkel a várakozások szerint Georgia, majd Dél- és Észak-Karolina államok felé halad tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!