VSquare: A Mészáros-féle MBH Bank finanszírozhatta a spanyol szélsőjobbos párt kampányát

2024. szeptember 26. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

A VSquare oknyomozó portál hírlevele arról ír, hogy a spanyol El País értesülései szerint egy Orbán Viktor köreihez közel álló magyar bank 9,2 millió eurós, mostani árfolyamon számolva 3,6 milliárd forintos kölcsönt adott a szélsőjobboldali Voxnak, hogy a párt finanszírozni tudja a 2023-as parlamenti és önkormányzati választási kampányát.

Az El País értesülései alapján három bank jöhet szóba: a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank, az állami tulajdonú Eximbank és a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank. A VSquare értesülései szerint szinte biztos, hogy az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank fúziójával létrejött MBH Bank adta a kölcsönt a spanyol szélsőjobbos pártnak. A Vox ugyanakkor nem hajlandó megnevezni, hogy pontosan kitől kapta a kölcsönt, amivel egyébként megsérti a spanyol választási törvényeket.

A VSqaure-nek nyilatkozó forrás elmondása szerint az MBH Bank felső vezetése idegesen fogadta az El País cikkét, mert így is vannak olyan külföldi bankok, amelyek egyre óvatosabbak az MBH-val az ehhez hasonló ügyletek miatt. Nem először fordulna elő, hogy egy magyar pénzintézet finanszírozza egy szélsőjobboldali párt kampányát: az MBH-ba beolvasztott MKB Bank korábban 10,7 milliós kölcsönnel támogatta Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát.

A VSquare szerint nem valószínű, hogy a Gránit Bank vagy az Eximbank volt a hitelező. A Gránit Bank túl kicsi egy ekkora hitelhez, ráadásul Tibocz Istvánon keresztül könnyen kapcsolatba hozható lenne a magyar miniszterelnökkel. Az Eximbank pedig csak vállalkozásokat finanszíroz. Legutóbb a spanyol vonatgyártó cég, a Talgo felvásárlásán dolgoztak, 134 milliárd forintos hitelt biztosítottak volna a célra, azonban a spanyol kormány közbelépése miatt az üzlet meghiúsult. A spanyol kormány nemzetbiztonsági kockázatok miatt vétózta meg a Talgo magyar felvásárlását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!