Thaiföldön is szabadon házasodhatnak januártól az azonos neműek

2024. szeptember 25. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Thaiföld királya aláírta a házassági egyenlőségről szóló törvényt, így az ország elsőként ismeri el az azonos neműek házasságát Délkelet-Ázsiában, számolt be a BBC. Az új törvény a „férj”, „feleség”, „férfi” és „nő” kifejezések helyett nemsemleges kifejezéseket használ, az azonos nemű pároknak pedig örökbefogadási és öröklési jogokat biztosít.

A törvényjavaslat júniusban átment a szenátuson, de a király jóváhagyására még szükség volt ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen. A törvényt kedden tették közzé a királyi közlönyben, és jövő év január 22-én lép hatályba. Az aktivisták történelmi jelentőségűnek nevezték a lépést, amely a házassági egyenlőségért folytatott többéves kampány sikerét jelenti. Paetongtarn Sinavatra miniszterelnök az X-en azt írta:

„Gratulálok mindenkinek a szeretetéhez. #LoveWins.”

Thaiföldet régóta az LMBTQ-közösség egyfajta menedékének tekintik egy olyan régióban, ahol kivételes a hasonló hozzáállás. Az aktivisták az egyenlőség és az emberi méltóság diadalának nevezték az új törvényt, szerintük január 22-én több mint ezer LMBTQ-pár tervez majd esküvőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!