Az oroszok szerint 56 civil halt meg eddig Kurszkban, közben Zaporizzsját hét orosz légicsapás érte éjjel

2024. szeptember 23. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború legfontosabb hírei hétfőn.

  • Tizenhatan sérültek meg az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsja városára mért orosz légicsapásokban vasárnap késő este, a sérültek között egy 15 éves gyerek is van, közölték ukrán tisztviselők hétfőn. Az ukrán légierő szerint Oroszország két rakétát és négy drónt indított Ukrajna ellen éjszaka, rakétát és a drónokat is kivédte az ukrán légierő rakétavédelme. (MTI)
  • Ivan Fedorov, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy Zaporizzsját és a várost környező területet legalább hét orosz légicsapás érte, a támadásban 13 lakóház, oktatási intézmény, autók, garázsok és lakások rongálódtak meg. A kormányzó állítása szerint Oroszország vasárnap összesen 363 légi és szárazföldi csapást mért 12 településre a régióban, a mentők több megrongálódott lakóházból evakuálták a lakókat. (MTI)
  • Az orosz külügyminisztérium legfrissebb jelentése szerint szeptember 5-ig 31 halálos áldozata és 256 sérültje van annak az ellentámadásnak, amit Ukrajna augusztus 6-án indított az oroszországi Kurszk régióban. Oroszország közölte, hogy azóta 131 ezer civil hagyta el a kurszki régió legveszélyesebb területeit. (Reuters)
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államokba utazik a héten, hogy bemutassa Ukrajna részletes győzelmi tervét Joe Biden amerikai elnöknek. Zelenszkij várhatóan az amerikai Kongresszusnak, és a két elnökjelöltnek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak is bemutatja majd a tervet. (Guardian)
  • A Guardian azt írja, hogy az ukrán elnök várhatóan arra fókuszál majd, hogy meggyőzze az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy a háborúban először engedjék meg Ukrajnának, hogy az amerikai rakétákat orosz területre lője ki. Az ukrán elnök az X-en azt írta, szerinte ez az ősz meghatározza majd a háború jövőjét. Zelenszkij amerikai látogatása egybeesik azzal, hogy a Fehér Ház egy új, 375 millió dolláros katonai segélycsomagot készíthet elő Ukrajnának. (Guardian)
  • Az orosz külügyminisztérium szerint szeptember 20-ig legalább 56 civil meghalt és további 266 ember megsebesült a nyugat-oroszországi Kurszk megye ellen indított ukrán offenzíva héthetes időszakában. A minisztérium szerint eddig 131 ezer civil kényszerült elhagyni lakóhelyét Kurszk megye legveszélyesebb területein.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!