Érzékeny hírszerzési adatok lehetnek a Szicília mellett elsüllyedt szuperjacht széfjeiben

2024. szeptember 22. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztusban elsüllyedt, 40 millió dollár értékű szuperjacht, a Bayesian roncsait vizsgáló búvárok fokozott ellenőrzést kértek a hajóra, mert amiatt aggódnak, hogy a vízbiztos széfekben érzékeny adatok lehetnek külföldi kormányokról. Mindezt több forrás is elmondta a CNN-nek.

A Bayesian 22 emberrel a fedélzetén, augusztus 19-én süllyedt el Szicília partjainál, tizenöten maradtak életben. A hajóút ünneplésnek indult, miután az 59 éves Mike Lynchet és üzlettársát felmentették egy 13 éve húzódó per miatt, amit az Autonomy szoftvercég 11 milliárd dolláros eladása miatt indított a HP Lynch ellen. A „brit Bill Gates” néven emlegetett üzletember az eljárás végét ünnepelve ment nyaralni az ügyvédjeivel és barátaival, amikor hajnalban tornádószerű vihar csapott le rájuk.

A helyi rendészeti szervek eleinte elsősorban attól tartottak, hogy a tolvajok drága ékszereket és egyéb értékes tárgyakat keresnek a roncsokban. Most viszont már attól tartanak, hogy Oroszország és Kína számára is érdekes információk kerülhetnek elő a széfekből. Lynch ugyanis nem bízott a megfelelő és megbízható adattárolásban, és mindenhová magával vitte a számára fontos merevlemezeket. A búvárok azt kérték, hogy a jachtot emiatt is szorosan őrizzék, a víz felett és a víz alatt egyaránt.

Az egyik szicíliai tisztviselő úgy is nyilatkozott a CNN-nek, hogy elfogadták ezt a kérést, amíg a hajótestet ki nem emelik a mélységből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!