Az oroszok állítják, száz ukrán drónt lőttek le éjszaka, közben rakétákkal támadták Zelenszkij szülővárosát

2024. szeptember 21. – 13:46

Az oroszok állítják, száz ukrán drónt lőttek le éjszaka, közben rakétákkal támadták Zelenszkij szülővárosát
Egy épület homlokzata is megsérült amikor az oroszok három rakétája csapódott be Harkiv városában, pénteken – Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • A jövő héten mutatja be Ukrajna részletes győzelmi tervét az Egyesült Államokban Volodimir Zelenszkij elnök, amelynek részleteiről egyelőre csak annyit árult el egy pénteken Kijevben megtartott sajtótájékoztatón, hogy az igazságos békének nevezett terv része, hogy Ukrajna nyugatról származó nagy hatótávolságú fegyvereket is bevetne oroszországi katonai célpontok ellen, írja a Guardian.
  • Zelenszkij elnök azt is elárulta, hogy a hónapok óta tartó egyeztetések ellenére az Egyesült Államok továbbra sem egyezett bele, hogy a tőle származó ATACMS rakétákkal, illetve a részben amerikai alkatrészek felhasználásával gyártott brit Storm Shadow cirkálórakétákkal lőjék az orosz katonai célpontokat, mert Biden elnök tart az eszkalációtól. Erről Zelenszkij azt mondta, hogy az amerikai elnök szűk köréből többen is támogatnák ezt a megoldást, amit az ukrán elnök egyfajta eredménynek tekint.
  • Legalább három ember meghalt és további hárman megsebesültek a dél-ukrajnai Krijiv Rih, vagyis Zelenszkij szülővárosa ellen éjszaka végrehajtott orosz támadásban, amelyben Iszkander-M rakétákkal és irányított rakétákkal mértek csapást az oroszok, írja az MTI. Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegramon jelentette be, hogy a halottak között van egy tizenkét éves fiú is, a romok alatt rekedt emberek mentése pedig folyamatban van. Az éjszaka folyamán Ukrajna több régiójából jelentették légvédelmi riasztás elrendelését orosz támadások miatt. Az ukrán légvédelem összesen 25 támadásról, illetve 5 rakéta és 11 drón elfogásáról számolt be.
  • Az orosz légvédelem több mint száz ukrán drónt lőtt le az elmúlt éjszaka során orosz területek fölött, közölte a moszkvai védelmi minisztérium az MTI szerint. Egy drón roncsai az ukrán határhoz közeli Krasznodarnál okoztak tüzet, egy falu lakóit pedig robbanásveszély miatt ki kellett telepíteni – közölték a helyi hatóságok további részletek ismertetése nélkül. Venyamin Kondratyjev krasznodari kormányzó közölte, hogy Tyihoreck városban szükségszállást létesítettek a rászorulóknak.
  • Az orosz erők pénteken három csapást mértek Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra. A támadásban tizenöten sérültek meg, köztük három gyerek, írja a Guardian. Egy irányított bomba által okozott csapás a helyi kórház közvetlen közelében történt, a második egy társasháznál, a harmadik pedig egy füves területen. A sebesültek közül négyen kórházi betegek voltak Oleh Syniehubov, a harkovi régió kormányzója szerint aki hozzátéve, hogy az épületek homlokzatai megsérültek.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!