Izraeli légitámadás ért egy egykori iskolaépületet Gázavárosban, a bejrúti támadásban két Hezbollah-parancsnok is meghalt

2024. szeptember 21. – 15:06

Izraeli légitámadás ért egy egykori iskolaépületet Gázavárosban, a bejrúti támadásban két Hezbollah-parancsnok is meghalt
Átvizsgálják azt a menedékként használt egykori gázai iskolaépületet, amelyet szombaton ért izraeli légicsapás Fotó: Dawoud Abu Alkas / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ emberi jogi vezetője szerint a személyhívókkal és adóvevőkkel elkövetett robbantásos támadások sértik a nemzetközi jogot, ezért Volker Turk független vizsgálatot kezdeményezett a hét elején, Libanonban elkövetett két támadássorozattal kapcsolatban, amelyben legalább harmincheten meghaltak és több mint háromezer-négyszázan megsebesültek.
  • A Hezbollah megerősítette, hogy Ibrahim Aqil mellett egy másik magas rangú parancsnoka, Ahmed Wahbi is meghalt az Izrael Bejrút ellen indított légicsapás következtében. Wahbi felügyelte a radwani különleges erők katonai műveleteit a gázai háború első szakaszában, 2024. elejéig.
  • Bejrúti tisztségviselők szerint a támadás során összesen harmincegyen haltak meg, és mint Firas Abiad, az ország egészségügyi minisztere elmondta, az áldozatok közt van három gyerek és hét nő is. A sebesültek száma hatvannyolc, akik közül tizenöten továbbra is kórházban vannak, tette hozzá. Izraeli források szerint a támadásban a Hezbollah legalább tizenhat fegyveres tagja is meghalt.
  • A ciprusi elnök Izraelt és Libanont is felszólította, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a tárgyalások során. Nikos Christodoulides egyúttal aggodalmát fejezte ki a közel-keleti térségben tapasztalható feszültség fokozódása miatt a Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel, illetve Benjámin Netanjáhú izraeli elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során.
  • Közben a Hezbollah közölte, hogy rakétákat lőtt ki két észak-izraeli laktanyára szombaton, az izraeli hadsereg pedig bejelentette, hogy újabb csapásokat hajt végre a Hezbollah célpontjai ellen, írja az AFP. A hírügynökség tudósítói súlyos izraeli csapásokról számoltak be Dél-Libanon több területén.
  • Palesztin tisztviselők szerint legalább 22 ember meghalt, amikor izraeli légicsapás ért egy menedékként működő egykori iskolaépületet Gázavárosban. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az áldozatok többsége nő és gyerek, a Hamász közleményében az áll, hogy a tizenhárom gyerekáldozat közt egy három hónapos csecsemő is volt. Izraeli források ezzel szemben arról írnak, hogy a támadást egy korábbi iskolaépületet ellen hajtották végre, amelynek célpontja az épületegyüttesbe beágyazott Hamász parancsnoki központ volt. Mint hozzátették, a támadás előtt számos lépést tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a civilek sérülésének kockázatát.
  • Több ezren gyűltek össze szombaton Liverpool belvárosában, hogy állandó tűzszünetet követeljenek Gázában, egyúttal a tiltakozók szeretnék elérni azt is, hogy a brit kormány szüntesse be az Izraellel folytatott fegyverkereskedelmet. A palesztin zászlókat és transzparenseket hordozó tüntetők a kikötők irányába vonultak, ahol a brit Munkáspárt konferenciáját tartják vasárnap.
  • Recep Tayyip Erdoğan török elnök kijelentette, Izrael közelmúltbeli libanoni támadásai bizonyították a török kormányzat azon aggodalmait, amelyek szerint Izrael az egész közel-keleti térségre kiterjesztené a háborút. Erdoğan az ENSZ New York-i közgyűlésére utazik, amelyen várhatóan szintén beszélni fog arról, hogy szerinte hatalmas válsággal néz szembe a teljes régió, egyúttal felszólította a nyugati országokat, hogy tegyenek elrettentő lépéseket Izraellel szemben. Erdogan kész találkozni Bassár el-Aszad szír elnökkel, akivel Törökország 2011-ben megszakította kapcsolatait, és onnantól a rendszere megdöntésére törekvő lázadókat támogatta.

Forrás: Sky News, Guardian, MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!