Több mint 115 milliárd forintnyi bírságot fizethet a kormány a menekültügyi szabályok be nem tartása miatt

2024. szeptember 18. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban 200 millió euróra büntette Magyarországot az Európai Unió Bírósága, mert a magyar kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat, az összeg pedig azóta is növekszik, napi egymillió euróval. A kormány nem reagált a bíróság által szabott határidőre, és fizetni sem kezdett, így az Európai Bizottság most egyrészt elkezdi levonni a 200 milliós (több mint 78 milliárd forintos) bírság összegét a magyar uniós kifizetésekből, másrészt szerdán kiküldte az első, 93 millió eurós (közel 37 milliárd forintnyi) fizetési kérelmet a napi egymillió eurós büntetés behajtásáról. A Szabad Európa szerint a közel 100 milliós összeg kifizetésére 45 napja van a magyar kormánynak.

A lap azt írja, hogy a kormánynak szeptember 13-ig kellett volna bemutatnia az Európai Bizottságnak, miképp hajtotta végre a magyar menekültügyi rendszerrel kapcsolatos, június 13-i európai bírósági döntést. Mivel a magyar kormány a határidő lejárta után sem reagált a megkeresésre, a Bizottság most elküldi az első, 93 milliós fizetési kérelmét. Ezt Ujvári Balázs, a Bizottság költségvetési ügyekben illetékes szóvivője jelentette be szerdán. Ujvári hozzátette, hogy az első kérelem a június 13. és szeptember 13. közötti, 93 napos időszakot foglalja magában. Ha a kormány 45 napon belüli nem fizeti ki az összeget, akkor az Európai Bizottság újabb fizetési kérelmet fog küldeni, csak ezúttal 15 napos határidővel.

És ha ezt sem fizetik ki, akkor a tartozást a magyar uniós kifizetésekből kezdik levonni, ahogy a 200 milliós bírságot, amit szeptember 17-ig kellett volna törlesztenie a kormánynak. A bizottsági szóvivő szerdán a Szabad Európának megerősítette, hogy az Európai Bizottság az esedékes magyar uniós kifizetések visszatartásával vagy csökkentésével megkezdi a 200 milliós bírság behajtását.

Azt még nem lehet tudni, hogy egy vagy több lépcsőben fogják levonni az összeget, azonban a Bizottság eldöntheti, hogy milyen kifizetéseket vonnak meg Magyarországtól. Elvileg bármilyen támogatásból levonhatják, de a Szabad Európa szerint kohéziós (felzárkóztatási) források bánhatják a magyar reakció hiányát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a szeptember 12-i kormányinfón beszélt arról, hogy Bóka János tárgyalni fog az Európai Bizottsággal a Magyarországot a migráció miatt elmarasztaló döntés ügyében. Gulyás ekkor azt is elmondta, hogy a 2016-os, egyébként érvénytelen népszavazás értelmében nem fogják az országot migránsok befogadására kényszeríteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!