Zimbabwében kétszáz elefántot ölnek le, hogy csillapítsák az aszály miatti éhínséget

2024. szeptember 16. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

A zimbabwei hatóságok kétszáz elefánt leölését engedélyezték, hogy élelmiszert biztosítsanak az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb aszályától szenvedő lakosoknak, írta a CNN.

A világ második legnagyobb elefántpopulációja Zimbabwében van, körülbelül 84 ezer afrikai elefánt él ott. A Zimbabwei Vadvédelmi Hatóság szóvivője, Tinashe Farawo szerint ez a mennyiség közel kétszerese annak, mint amennyi optimális lenne. Az ország kapacitását 45 ezer példányban határozták meg.

A túl nagyra nőtt elefántpopuláció is élelem- és vízhiánnyal küzd, ezért gyakorta portyázni indulnak a számukra fenntartott nemzeti parkokból, és kerülnek konfliktusba helyi gazdákkal, lakosokkal. A helyi média beszámolói szerint idén már 31-en haltak meg abban, hogy valamilyen állattal kerültek konfliktusba.

Zimbabwe most Namíbia példáját követi, ami a múlt hónapban engedélyezte összesen 700 vadon élő állat leölését azért, hogy csillapítsák az élelmiszerhiányt. Namíbiában eddig 150 állatot lőttek ki, és összesen 56,7 tonna húst osztottak szét élelmiszersegélyként. Zimbabwében egyelőre még csak a papírmunkánál járnak, nem kezdték el a vadászatot, ami Farawo szerint nemcsak élelmiszer-szerzés céljából, hanem a konfliktusok csökkentése miatt is zajlik majd.

Az elefánthús főleg szárítva jutna el a rászoruló közösségekhez, hogy biztosítsák a fehérjeszükségletüket.

A két afrikai ország döntését természetvédők és kutatók is ellenzik, Keith Lindsay természetvédelmi biológus attól tart, hogy az ilyen döntések rendszeres és folyamatos keresletet generálnak a bozóthús iránt, ami nem fenntartható, és további állatok megöléséhez vezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!