El País: Egy Orbánhoz közel álló bank hitelezhette a szélsőjobboldali Vox kampányát

2024. szeptember 16. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt nem hajlandó nyilvánosságra hozni, melyik az a bank, amelyik több mint kilencmillió eurót kölcsönzött nekik a legutóbbi önkormányzati és országgyűlési választások kampányában – az El País viszont a párt környezetéből származó források alapján azt írja, „egy Orbán Viktorhoz közel álló magyar pénzintézet” adhatta a kölcsönöket, írja a 444.hu.

A titkolózással a párt megszegi a hatályos törvényt, a pártelnök, Santiago Abascal pártelnök azzal érvel, hogy nem akarnak hozzájárulni ahhoz, hogy démonizálják konkrét bankot, amiért pénzt ad nekik. A Vox honlapján közzétett 2023-as éves beszámoló szerint a párt történetében először két banki hitelt vett fel a múlt évi választási kampányai finanszírozására, összesen több mint 9 millió eurót.

A történet nem lenne egyedülálló, 2022-ben derült ki, hogy a francia szélsőjobboldali politikus, Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés egy évvel korábban hitelt vett fel a Mészáros Lőrinchez köthető MKB-tól (ami azóta beolvadt a Magyar Bankholdingba). A 11 millió eurós magyarországi hitelt a párt azóta visszafizette. A megállapodásról akkor születhetett döntés, amikor Marine Le Pen, 2021 októberében Magyarországon járt és találkozott Orbán Viktorral. A szerződést az MKB képviselőivel már később írta alá a Nemzeti Tömörülés elnöke, egy olyan lakásban, amelynek bérleti költségeivel kapcsolatban a kampányköltségvetés elszámolásakor kétségek merültek fel, mivel a pártnak már volt főhadiszállása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!