Meghalt az ugandai futónő volt barátja, aki felgyújtotta az olimpikont

2024. szeptember 10. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

A kórházban belehalt égési sérüléseibe Rebecca Cheptegei volt élettársa, akit azzal gyanúsítottak, hogy benzinnel leöntötte és felgyújtotta az olimpikont. A kenyai Eldoretben lévő kórház szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy Dickson Ndiema Marangach hétfőn este 19:50-kor halt bele égési sérüléseibe.

A férfit azzal vádolták, hogy szeptember 1-jén benzinnel leöntötte és felgyújtotta a 33 éves Cheptegeit, amikor hazatért két gyerekével a templomból. A futónő testének nyolcvan százaléka megégett, a kórház intenzív osztályán kezelték, de négy nappal a támadás után belehalt sérüléseibe. Volt barátját, és egyben támadóját is ugyanott kezelték, a férfi testének 30 százaléka égett meg.

Rebecca Cheptegei 2010-ben kezdett versenyezni, hosszú távokra, félmaratonra, maratonra specializálódott, de indult terepversenyeken is. 2022-ben ő lett az első hegyifutó-világbajnokság női győztese is. Több városi maratonon, például Padovában és Firenzében tudott dobogóra állni, az idei olimpián a 44. lett ezen a távon, tavaly pedig a budapesti vb-n futva a 14. lett.

Cheptegei a harmadik élsportoló, akit 2021 októbere óta megöltek Kenyában. Halála reflektorfénybe helyezte a családon belüli erőszakot a kelet-afrikai országban, különösen a futóközösségen belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!