A CIA vezetője szerint valós veszély volt az orosz–ukrán háború elején, hogy Putyin nukleáris fegyvereket is bevet

2024. szeptember 8. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Valós esély volt rá az Ukrajna elleni orosz invázió első hónapjaiban, hogy Oroszország harcászati (taktikai) atomfegyvereket is bevet – nyilatkozta a CIA igazgatója, Bill Burns szombaton az FT Weekend Fesztiválon.

Burns arról beszélt oldalán a brit hírszerzés (MI6) vezetőjével, Richard Moore-ral, hogy az orosz csapatok hirtelen áttörése az ország északkeleti részén 2022 őszén felerősítette a félelmet, hogy Putyin a legszélsőségesebb eszközöket fogja alkalmazni. Erre a lehetőségre egyébként már korábban, 2022 tavaszán is utalt Burns. A helyzet a diplomáciai aktivitás szokatlan felpörgését váltotta a CIA főnöke szerint.

„2022 őszén volt egy pillanat, amikor szerintem valóban fennállt a taktikai nukleáris fegyverek esetleges bevetésének veszélye. 2022 végén az elnök elküldött, hogy beszéljek orosz kollégámmal, Szergej Nariskinnel, hogy világossá tegyem, milyen következményei lennének egy ilyen eszkalációnak, és továbbra is nagyon egyenesek voltunk ezzel kapcsolatban.” „Nem hiszem, hogy megengedhetjük magunknak, hogy megfélemlítsen minket a kardcsörtetés vagy az erőszakoskodás, de oda kell figyelnünk rá” – mondta Bill Burns, aki a kritikus időszakban, 2022 novemberében Ankarában találkozott Nariskinnel, az orosz külföldi hírszerzés (SzVR) igazgatójával.

A Fehér Ház a találkozóról azt kommunikálta: Burns „üzenetet közvetít az orosz nukleáris fegyverek használatának következményeiről és a stratégiai stabilitást fenyegető eszkalációs kockázatokról.” Közvetlenül ezt megelőzően, 2022 októberében az oroszok azt kezdték el terjeszteni, hogy Ukrajna saját maga ellen tervez végrehajtani egy orosznak álcázott támadást, amelyben atombombát vetne be. Szergej Sojgu védelmi miniszter nyomán az orosz állami média azt állította, hogy Kijev nukleáris anyagot gyűjt, hogy aztán „piszkos bombában” vagy „kis hatóerejű nukleáris fegyverben” használja fel. Ilyen aztán nem történt.

Szombaton Richard Moore azt mondta: „Csak egy fél beszél nukleáris eszkalációról, és az Putyin.” „Ez mélységesen felelőtlen, de senkit sem fognak megfélemlíteni Nyugaton az ilyen gondolatok vagy az orosz állam bármilyen más viselkedése”.

Ugyanezen a szombati rendezvényen a titkosszolgálati vezetők arra is felhívták a figyelmet, hogy megítélésük szerint a hidegháború óta nem látott veszély fenyegeti a világrendet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!