Ezrek vonultak utcára Franciaországban, amiért Macron a jobbközép Michel Barniert nevezte ki miniszterelnöknek

2024. szeptember 7. – 19:09

Ezrek vonultak utcára Franciaországban, amiért Macron a jobbközép Michel Barniert nevezte ki miniszterelnöknek
Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren vonultak utcára szombaton Franciaországban, amiért Emmanuel Macron francia államfő a jobbközép Michel Barnier-t nevezte ki miniszterelnöknek – írja a Guardian.

Két hónappal a nemzetgyűlési választások után Macron csütörtökön jelölte ki Michel Barnier-t miniszterelnöknek. A júniusi európai parlamenti (EP-) voksoláson a Fidesszel azóta egy EP-frakcióban ülő Nemzeti Tömörülés (RN) akkorát nyert, hogy az összes uniós párt közül a legnagyobb delegációt állíthatta össze. A Macron mögött álló liberálisok viszont annyira rosszul szerepeltek, hogy az elnök előrehozott nemzetgyűlési választást írt ki, ezzel együttműködésre ösztönözve a szélsőjobboldali RN ellenfeleit.

Barnier első hivatali interjújában péntek este azt mondta, hogy kormányában, amelynek nincs egyértelmű többsége, konzervatívok, Macron táborának tagjai és – reményei szerint – néhányan a baloldalról is részt vesznek majd.

A baloldali pártok azzal vádolták Macront, hogy megtagadta a demokráciát, és nem vette figyelembe a parlamenti választások végeredményét, miután az elnök nem volt hajlandó a júliusi szavazáson első helyen végzett Új Népfront (NFP) szövetség jelöltjét választani.

Az Elabe közvélemény-kutató pénteken közzétett egy felmérést, amely szerint a franciák 74 százaléka szerint Macron semmibe vette a választások eredményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!