Villa, hawaii lakás és Ferrari – azzal vádolják, hogy Kínának kémkedve épült be New York vezetésébe

Legfontosabb

2024. szeptember 6. – 22:38

Villa, hawaii lakás és Ferrari – azzal vádolják, hogy Kínának kémkedve épült be New York vezetésébe
Linda Sun távozik a brooklyni bíróságról a meghallgatása után 2024. szeptember 3-án – Fotó: Kent J. Edwards / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Közel másfél milliárd forint értékű ház Long Islanden, luxuslakás Hawaiin, drága Ferrari – egyre-másra lesznek nyilvánosak azok a történetek, amik Linda Sunt övezik. A 40 éves nőt azzal vádolják, hogy New York állam egyik vezető tisztviselőjeként Kínának kémkedett. A BBC szerint kedd reggel tíz vádpont alapján szövetségi ügynökök tartóztatták le a Kínában született, később amerikai állampolgárságot szerzett nőt és férjét Long Island-i otthonukban.

Linda Sun 14 éves karrierje alatt elérte, hogy egyszerű, gazdasági és sokszínűségi ügyekben eljáró hivatalnokként indulva beépüljön a népes és gazdaságilag fontos tagállam kormányzói csapatába. Egészen a kabinetfőnök-helyettesi posztig jutott, és a vádak szerint ezt fel is használta Kína érdekében, miközben feltűnően tehetősen élt.

A gyanú szerint többek közt megakadályozta, hogy tajvani diplomaták kapcsolatba lépjenek a tagállami kormányzattal, valamint fű alatt belső dokumentumokat osztott meg Pekinggel. Breon Peace, New York keleti körzeti ügyésze a New York Times szerint így fogalmazott közleményében az ügyről: „miközben úgy tűnt, hogy a New York-i embereket szolgálja […], az alperes és férje valójában a kínai kormány és a Kínai Kommunista Párt érdekeinek előmozdításán dolgozott.”

Sun hozzá hasonlóan mindent tagadó 41 éves férje, az üzletember Christopher Hut lehetett a pénzmozgások fő irányítója. A 4,1 millió dolláros házuk, a 2,1 millió dolláros honolului lakás és a 2024-es gyártású Ferrari Roma sportkocsi mellett még egy dolog feltűnt: rendszeresen nankingi kacsát rendeltek Sun szüleihez. Ezen felül a vádak szerint Kína fizette a pár utazgatásait, belépőiket show-műsorokra, koncertekre, meccsekre; valamint munkát intéztek unokaöccsének Kínában.

Az ügyészek csak annyit láttak ebből utólag, hogy a pár hitelt nem vett fel, az adózási adataikból pedig nagyon nem következett ekkora lábon élés.

Bíróság, vádpontok

A Sun-Hu-páros kedden egy brooklyni bíróságon ártatlannak vallotta magát a vádpontokban, amik között szerepel a külföldi ügynökként való regisztráció elmulasztása, vízumcsalás és pénzmosás is. Az első vádponthoz: az amerikai törvények előírják, hogy aki más országok számára lobbizik az amerikai döntéshozóknál, annak regisztrálnia kell. A kínai születésű amerikai állampolgár Sun a vád szerint titkolta, hogy Peking kérésére vagy parancsára cselekszik. Férjét inkább pénzügyi bűncselekményekkel vádolják – írja a CNN.

Az egyik konkrét ügy során 2020-ban, amikor a koronavírus terjedni kezdett New York államban, Sun megtalálta a módját, hogy a kínai konzulátus képviselői közel férkőzhessenek a tagállam vezetéséhez. Egy alkalommal titokban hozzáadott egy, a közegészségügyi helyzetről szóló telefonos megbeszéléshez egy kínai tisztviselőt. A megbeszélésen szó volt a Covid miatt az ázsiaiakat ért gyűlölet-bűncselekményekről is.

2019-ben az akkori tajvani elnök, Caj Jing-ven New York városába látogatott, és a képek alapján Sun csatlakozott az ellene tüntetőkhöz, miközben nem továbbította az állam kormányzójának szóló tajvani meghívót egy bankettre. Egy másik esetben, 2020 januárjában levelet írt az akkori kormányzónak Tajvan Egyesült Államok-beli képviseletének egyik munkatársa, hogy lezajlott a tajvani elnökválasztás, a kormányzó esetleg küldhetne egy gratuláló üzenetet. A kérés azonban Sunon is átfutott, aki határozott nemet felelt rá, mondván az „politika tűzvihart okozna”.

Azon is sokat dolgozott a nő, hogy minél kevesebb említés essen a Kína által elkövetett fellépésről az ujgurokkal szemben. Egyszer arra kérték Kínából, hogy Kathy Hochul kormányzó mondjon el egy jókívánsággal, reménnyel, barátsággal, együttműködéssel teli, kínai holdújévi üzenetet, jelezve, hogy politika viszont nem kell bele. Egy másik kormányzói beszédből Sun rábeszélésére vették ki az „ujgur helyzetre” való utalást.

Sun igyekezett azt is elérni, hogy Cuomo kormányzó megköszönje a Covid-felszerelések beszerzésében nyújtott kínai segítséget, illetve hogy eltussolja a párhuzamosan nyújtott, 200 ezer maszkról is szóló tajvani támogatást. Sun 2020 áprilisában jelezte egy kínai tisztviselőnek, hogy Cuomo hamarosan telefonálni fog, hogy megköszönje a kínai alapítványok által a New York-i kórházaknak felajánlott ezer lélegeztetőgépet. A hívás elmaradt, a tisztviselő kérdőre vonta Sunt, aki a vádirat szerint megnyugtatta, a kormányzó majd kiáll az emberek elé, és nyilvánosan mond köszönetet. Ez a CNN szerint meg is történt az akkori Twitteren, most már X-en:

Egy másik holdújévi beszéd vázlatát is megszerezte, és eljuttatta egy kínai tisztviselőnek. Küldött ki hamis kormányzói aláírással ellátott meghívóleveleket kínai politikusoknak, így megkönnyítve a vízumszerzést; megkísérelt benyomni valakit a kormányzó ázsiai–amerikai tanácsadó testületébe; egy amerikai politikusnak pedig egy kínai utat is megpróbált elintézni. A CNN idővonalszerűen összeszedte milyen cselekedeteket végezhetett Sun Kína érdekében, ezeket itt lehet végigböngészni.

Sunék első meghallgatásán elhangzott, hogy Pekinggel végig mandarin kínaiul kommunikáltak, zömmel a WeChat alkalmazáson, de emellett fedőcégeket is létrehoztak. Egy chatbeszélgetés szerint 2019-ben már el is ismerték Sun ténykedését, aki büszkén újságolta, sikerült a Tajvant képviselő irodát távol tartania a kormányzótól.

Támadók és védők

Állami állásából 2023 márciusában bocsátották el, miután különböző, hivatali idejében elkövetett visszaéléseket fedeztek fel nála. Otthonukat egyébként már júliusban átvizsgálták. Hochul szóvivője szerint egyből jelentették a hatóságoknak, amit megtudtak, Andrew Cuomo szóvivője pedig azt mondta, az ő idejében Sun olyan pozícióban volt, hogy alig vagy sohasem érintkezhetett a kormányzóval.

Sun ügyében magas óvadékot állapítottak meg, és így sem mehet New York városán, Long Islanden, Maine-en és New Hampshire-en kívülre, valamint nem léphet kapcsolatba kínai tisztviselőkkel, diplomatákkal, ahogy a férje sem. Egyik védőügyvédjük azt mondta kedden a bíróság előtt, hogy bíznak az ügy nekik kedvező alakulásában, a vádpontok zöme pedig „őszintén zavarbaejtő”, míg egy másik „agresszív ügyészségről” és párhuzamosan zajló kormányzati vizsgálatról beszélt.

Hochul kormányzó a WNYC rádiónak arról beszélt, mennyire dühös és mennyire sokkolta Sun „arcátlan” viselkedése, ami „a bizalom elárulása volt”. Hangsúlyozta, hogy 2023-ban abban a minutumban kirúgták Sunt, amint felmerült ellene a gyanú a visszaélésre (bár úgy tudni, utána hónapokig még részt vett az ázsiai közösség rendezvényein, állítva, hogy ő még tagállami tisztviselő). Azt a zajló vizsgálatokra hivatkozva nem árulta el, mi volt a konkrét visszaélés, amin rajtakapták Sunt. Hochul ezen felül megvédte magát, mondván, még elődje vette fel a nőt, és neki csupán 15 hónapot dolgozott.

Meglepő helyről kelt valaki Linda Sun védelmére: a City&State New York helyi lap szerint egy tajvani–amerikai tagállami szenátor, John Liu megvédte a megvádolt nőt. Liu azt nyilatkozta, a szövetségi kormány hajlamos könnyelműen megvádolni ázsiai–amerikaiakat, hogy aztán később ejtsék a vádakat, függetlenül attól, hogy tönkretették valakinek az életét és karrierjét. Hozzátette: „Évekig dolgoztam együtt Linda Sunnal, és csakis szorgalmasnak, profinak és lelkiismeretesnek ismertem, és ő abszolút ártatlan addig, amíg nem bizonyítják a bűnösségét.”

Linda Sun és férje, Christopher Hu – Fotó: Kent J. Edwards / Reuters
Linda Sun és férje, Christopher Hu – Fotó: Kent J. Edwards / Reuters

Liu átélte egyébként, milyen, ha rászállnak a hatóságok, illegális kampánypénzek ügyében nyomoztak a környékén, bár őt magát nem vádolták meg soha semmivel. A kampánycsapatát ellenben megbüntették. Sok ázsiai–amerikai lakos – csak New Yorkban egymillióan lehetnek – attól fél, az ügy felhevíti a rasszista támadásokat, amik a Covid-járvány idején eleve megtöbbszöröződtek.

A republikánusok már a Kínai Kommunista Párt beszivárgását látják az esetben, és vizsgálatokat követelnek. A New York Times felsorolt pár esetet csak New Yorkból: augusztusban egy 75 éves queensi férfiről, állítólagos demokráciaügyi aktivistáról derült ki, hogy kém, tavaly nyáron egy New Jersey családot zaklató kínaiakról voltak hírek, egy harmadik ügyben pedig két férfit gyanúsítottak meg titkos kínai rendőrőrs működtetésével Manhattanben (ilyen őrsök Európában is előfordultak).

Howard Master korábbi New York-i ügyész azt mondta a BBC-nek, ez az ügy mintapéldája annak a trendnek, hogy magas rangú tisztviselők ajándékokat fogadnak el külföldi kormányoktól (akár csak a megvesztegetett Bob Menendez korábbi New Jersey-i szenátor).

A mostani esetről Liu Peng-ju, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője nem mondott konkrétumot, csupán annyit, „az elmúlt években az Egyesült Államok kormánya és a média gyakran felpörgette az úgynevezett »kínai ügynökök« narratíváit, amik közül sokról később bebizonyosodott, hogy nem igazak”. Hozzátette, a pekingi vezetés elvárja polgáraitól, hogy betartsák más országok jogszabályait, de ellenzik a Kínát célzó alaptalan szidalmakat és rágalmazást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!