Több száz ujgur település kapott kommunista nevet a múlt eltörlésén dolgozó kínai vezetéstől

2024. június 19. – 08:14

Több száz ujgur település kapott kommunista nevet a múlt eltörlésén dolgozó kínai vezetéstől
Ujgurföld, más néven Kelet-Turkesztán autonómiájáért tüntetők Kanadában – Fotó: Artur Widak / NURPHOTO / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

14 év alatt 600 települést nevezett át a kínai vezetés az országhoz tartozó Ujgurföldön a kommunista rezsim ideológiájának megfelelően – írta a Guardian. A Kína északnyugati részén fekvő, egymillió négyzetkilométeres, de csak 25 millió ember lakta területen – amelyet hivatalosan Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek hívnak – Peking hosszú idő óta dolgozik azon, hogy a türk nyelvet beszélő, hagyományosan muszlim vallású ujgurok etnikai tudatát megtörje, és a kínai kommunista vezetés iránti lojalitásra kényszerítse a lakosságot. Ehhez átnevelőtáborokat tart fenn a kínai vezetés, és az országrészt rendkívül sűrűn hálózzák be arcfelismerő kamerarendszerek. Emellett Kína állami megbízottakat is rendszeresen küld családlátogatásra, hogy napokon át együtt lakva az ujgurokkal ellenőrizze viselkedésüket.

A Human Rights Watch és a norvég székhelyű Uyghur Hjelp emberi jogi szervezetek szerint Kína a települések történelmi nevét is igyekszik eltörölni, kommunista személyek nevével vagy ideológiai jelszavakkal helyettesítve azokat. Az eredeti nevek vallási utalást tartalmaznak, eltűntek a kalifára és a mecsetre, szentélyre utaló ujgur településnevek is.

Így lett a Fehér Mecset (Ak meszkit) faluból Egység, és az ujgur hangszert jelentő Dutar nevű faluból Vörös Zászló.

Peking hivatalosan az iszlám terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozik az Ujgurföldet érintő intézkedéseknél, amelyek inkább általános elnyomást mutatnak a terület relatív többségét, a lakosság 45 százalékát kitevő ujgurokkal szemben. A kínai betelepítés is zajlik, a lakosság 41 százalékát már a kínai hanok adják az ujgurokkal rokon kazahok 7 százalékos aránya mellett.

Az ujgurok a 10. század előtt buddhisták voltak, török közvetítéssel tértek át az iszlámra. A terület mongol befolyás alatt állt, a kínai császárság változó erejű, sokszor névleges fennhatósága alatt. A 19. században több függetlenségi kísérletük volt, a kínai császárság 1913-as bukása után önállóságok is nagyobb volt, végül azonban a kommunista vezetés alatt 1949-ben újjáalakult Kínai Népköztársaság biztosította fennhatóságát. A szoros ellenőrzés azonban különösen az elmúlt 15 évben vált látványossá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!