400 ezer embert evakuáltak a kínai turistaparadicsomból a Yagi szupertájfun miatt

2024. szeptember 6. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken éri el Hainant a Yagi szupertájfun, közel 400 ezer embert evakuáltak a turistaparadicsomként ismert kínai szigetről – írja a BBC.

A Yagi a hét elején a Fülöp-szigetek északi részén pusztított, itt az áradások és földcsuszamlások miatt 13 ember halt meg. Azóta megduplázta az erejét, a széllökései már a 240 km/órát is elérhetik. A Yagi szupertájfunként körülbelül egy 5-ös kategóriájú hurrikánnak felel meg.

A Yagi miatt a helyi hatóságok hatalmas, pusztító erejű szélviharra figyelmeztetnek. Leállították a közlekedést, az iskolák pedig zárva maradnak a déli régió egyes részein. A turisztikai látványosságok már szerda óta zárva tartanak és a világ leghosszabb tengeri átkelőjét, az 55 kilométeres Hongkong–Makaó hidat is lezárták.

Hainanban egyébként gyakoriak a tájfunok, a Reuters szerint 1949 és 2023 között 106 tájfun érte el a szigetet, ezek közül viszont csak kilencet minősítettek szupertájfunnak.
A kínai hatóságok szerint a Yagi lesz a legerősebb tájfun, amely az utóbbi évtizedben elérte a déli partokat. A meteorológusok katasztrofális károkra készülnek a szomszédos Guangdongban is, amely Kína legnépesebb tartománya.

A Yagi várhatóan szombaton, meggyengült állapotban éri el Észak-Vietnámot. Hai Phong és Thai Binh tartományokban ezért péntek estig tízezreket evakuálnak biztonságosabb területre. Vietnám mezőgazdasági miniszterhelyettese szerint a tájfun a térség társadalmi-gazdasági fejlődése szempontjából kulcsfontosságú régióit is elérheti.

Kínában a nyáron a tankerkatasztrófáért felelős Gaemi tájfun is pusztított, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!