Kína váratlanul megtiltotta, hogy külföldieknek adjanak örökbe kínai gyerekeket

2024. szeptember 6. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Kína megszünteti az örökbefogadás lehetőségét külföldi állampolgárok számára. Azok a szülők, akik már elkezdték az örökbefogadási folyamatot, nem tudják, mire számítsanak, közölte a kínai külügy csütörtökön – írja a BBC.

A jövőben csak akkor engedélyezik külföldi állampolgároknak kínai gyermekek örökbefogadását, ha rokonokról van szó, mondta Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön. A döntést váratlanul hozták meg, a szóvivő pedig nem magyarázta a döntés okát, de az szerinte összhangban van a nemzetközi megállapodások szellemiségével.

Más országok is vezettek be korlátozó intézkedéseket a nemzetközi örökbefogadással kapcsolatban. Dánia megszüntette a külföldi örökbefogadási ügynökségét a hamisított dokumentumokkal kapcsolatos aggályok miatt. Hollandia szintén közölte, hogy többé nem engedélyezi állampolgárainak, hogy külföldről fogadjanak örökbe gyermekeket.

Az elmúlt harminc évben nagyjából 150 ezer kínai gyereket fogadtak örökbe külföldi szülők, több mint felük az USA-ba került. Jelenleg több száz külföldi család vesz részt örökbefogadási eljárásban, akiknek a sorsa tisztázatlan.

Kínában 1980-ban vezették be az egygyermekes családpolitikát, hogy kordában tartsák a 60-as években rohamos növekedésnek induló népességszámot. Nagyrészt ennek lett az eredménye, hogy a 80-as évek második felétől kezdve rohamos csökkenésnek indult az újonnan született kínai gyerekek száma.

2016-ban Kína felhagyott az egygyermekes politikájával, és engedélyezték, hogy a kínai családok két gyermeket is vállalhassanak, de ennek a döntésnek sem sikerült megállítania a népességnövekedés lassulását. 2021-ben engedélyezték, hogy három gyereket is lehessen vállalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!