Joe Biden fia bűnösnek vallotta magát az adócsalási ügyében, akár 15 év börtönt is kaphat

2024. szeptember 6. – 07:09

Másolás

Vágólapra másolva

Hunter Biden bűnösnek vallotta magát az adócsalási ügye mind a kilenc vádpontjában. Az amerikai elnök fia a tárgyalása megkezdése előtti utolsó pillanatban tett vallomást, ezzel a szövetségi ügyészeket is meglepte, írja a BBC. Akár 15 év börtönt is kaphat.

Fotó: Robyn Beck / AFP or licensors
Fotó: Robyn Beck / AFP or licensors

Az elnök fiát azzal vádolják, hogy 2016 és 2019 között szándékosan nem fizetett be 1,4 millió dollárnyi (közel 500 millió forint) jövedelemadót. A vádirat szerint ezekben az években 7 millió dollár (kb. 2,5 milliárd forint) jövedelemre tett szert külföldi ügyleteiből, amiből legalább 5 millió dollárt luxuskiadásokra költött, köztük drága hotelekre, ruhákra és kábítószerekre. Hunter Biden korábban tagadta a vádakat.

Az 54 éves Hunter Biden eredetileg olyan vádalkut kötött volna, amelyben fenntartotta volna ártatlanságát, az ügyészek azonban ezt nem fogadták el. A Los Angeles-i bíróságon már az esküdtek kiválasztása kezdődött volna el csütörtökön, amikor Biden ügyvédje bejelentette, hogy ügyfele le akar mondani a tárgyalásról, hogy megkímélje a barátait és a családját attól, hogy tanúvallomást tegyen a drogfüggősége alatt történtekkel kapcsolatban.

Hunter Bident három hónappal ezelőtt egy másik ügyben találták bűnösnek fegyvertartással és kábítószer-fogyasztással kapcsolatban, így ő lett az első olyan, hivatalban lévő amerikai elnök gyereke, akit büntetőjogi felelősségre vontak.

Joe Biden nem válaszolt a fia ügyével kapcsolatos újságírói kérdésekre, amikor csütörtök este visszatért a Fehér Házba wisconsini hivatalos útjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!