Amerikai állampolgárt lőhetett le az izraeli hadsereg Ciszjordániában

2024. szeptember 6. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai–török kettős állampolgár tüntetőt lőhettek le izraeli katonák – írja a Guardian. A 26 éves Ayşenur Ezgi Eygi Ciszjordániában a telepesek terjeszkedése elleni tüntetésen vett részt Beita városában. Fejlövés miatt kórházban halt meg pénteken, írja a brit lap.

Szemtanúk szerint egy mezőn állomásozó izraeli katonák lőttek rá, miután a katonák összetűzésbe kerültek a tüntetőkkel. Az izraeli katonák körbevettek egy csoportot, akik kövekkel kezdték őket dobálni. Erre a katonák könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, vizsgálják az esetet.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő azt mondta, jelenleg további információkat gyűjtenek Eygi halálával kapcsolatban. A szóvivő arról nem beszélt, kit terhel felelősség. A Fehér Ház közleményben közölte, vizsgálatot kérnek Izraeltől.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök is megszólalt, akinek Izraellel való kapcsolata az október 7-i Hamász-támadás óta megromlott. Az X-en a következőket írta: „Elítélem Izrael beavatkozását a Ciszjordániában tiltakozók ellen, és imádkozom Ayşenur Ezgi Eygi állampolgárunkért, aki életét vesztette a támadásban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!