Izraeli telepesek támadtak meg egy falut Ciszjordániában, miután eltűnt egy izraeli fiú

2024. április 13. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Izraeli telepesek támadtak meg egy falut Ciszjordániában. A Rámalláhtól keletre fekvő al-Mughajjirt nem sokkal azután rohamozták meg a telepesek, hogy péntek reggel eltűnt egy 14 éves fiú a palesztin falutól mintegy két kilométerre fekvő izraeli település közeléből – írja a CNN.

A jelentések szerint a felfegyverzett telepesek kövekkel dobálták a helyieket, házakat és autókat gyújtottak fel. Nem sokkal később az Izraeli Védelmi Erők is beavatkoztak, tűzharc alakult ki az izraeli telepesek, a palesztin falubeliek és az IDF között. A támadásban egy 26 éves helyi férfi meghalt, az egyelőre nem tisztázott, hogy a katonák vagy a telepesek lövedékei ölték meg. 25-en megsérültek.

Amin Abu-Alia, a falu tanácsának vezetője szerint 1000-1200 telepes vette körül a falut, és mintegy 500-an rohamozták meg a falut helyi idő szerint pénteken nem sokkal dél után, lezárva a környék összes útját. A CNN többszáz telepesről, a BBC több tucatról számolt be.

A CNN megkeresésére az IDF közölte, hogy az eltűnt fiú keresése közben „erőszakos zavargások törtek ki a terület több pontján”, és az izraeli erők megpróbálták eltávolítani a telepeseket.

„A biztonsági erők az erőszakos zavargások feloszlatása érdekében léptek fel. Az incidens során kövekkel dobálták meg az IDF katonáit, akik tüzet nyitottak rájuk.”

„Jelen pillanatban az erőszakos zavargások feloszlottak, és nincsenek izraeli civilek a településen” – közölte az IDF.

A Palesztin Vörös Félhold közleménye szerint 11 mentőautó érkezett a pénteki támadás helyszínére, több embert lőtt sebekkel láttak el.

A péntek reggel eltűnt Benjamin Ahimeir péntek reggel birkákat legeltetni indult el Malachei Hasalom környékén, de nem sokkal később az állatok nélküle tértek vissza a farmra. „Az IDF légi és szárazföldi erői, beleértve a különleges erőket is, kora délután óta dolgoznak az izraeli rendőrséggel és más erőkkel együtt annak a 14 éves fiúnak a felkutatásán” – közölte az IDF szóvivője.

Az IDF szombaton kora délután az X-en jelentette be, hogy megtalálták a fiú holttestét Malachei Hasalom területén. Az IDF szerint a fiút egy terrortámadás során gyilkolták meg. „A biztonsági erők folytatják a gyilkossággal gyanúsítottak üldözését” – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!