Egy 14 éves fiú lőtt le két diákot és két tanárt egy georgiai középiskolában

2024. szeptember 5. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán négy ember meghalt és kilenc megsebesült a Georgia állambeli Appalache High Schoolban lezajlott lövöldözésben. Az elkövetőről kiderült, hogy egy 14 éves fiatal, míg az áldozatai között két diák és két tanár volt.

A CNN azt írta, hogy az elkövető az iskola diákja, Colt Gray volt, akit letartóztattak, és gyilkossággal vádolnak meg. Chris Hosey, a Georgia Nyomozóiroda igazgatója egy sajtótájékoztatón azt közölte, hogy Grayt felnőttként fogják kezelni a büntetőeljárás során.

Gray már korábban is felkeltette a rendőrök figyelmét, tavaly ki is kérdezték, miután arról kaptak bejelentést, hogy a fiú fegyverek képét is közzétéve online fenyegetőzött. A fiú apja akkor azt mondta, hogy otthon csak vadászfegyvereket tartanak, de ahhoz nincs hozzáférése a fiúnak. A rendőrök azt közölték, hogy tavaly nem volt oka annak, hogy letartóztassák Grayt.

A nyomozók azonosították az áldozatokat is. Gray a 14 éves Mason Schermont és Christian Angulót, valamint két matematikatanárt, a 39 éves Richard Aspinwallt és az 53 éves Christian Irimie-t lőtte le. Aspinwall az iskolai amerikaifutball-csapatnál másodedző is volt. A kilenc sérült között nyolc diák és egy tanár van, ők várhatóan mind fel fognak épülni.

Sokan megemlékeztek az Appalache High School áldozatairól – Fotó: Megan Varner / Getty Images
Sokan megemlékeztek az Appalache High School áldozatairól – Fotó: Megan Varner / Getty Images

A rendőrség délelőtt 10:20-kor kapott értesítést a lövöldözésről, nem sokkal később a helyi rendfenntartók ki is vonultak a helyszínre. Az iskolában a tanárok és diákok kétségbeesve kerestek fedezéket a beszámolók szerint. Végül egy, az iskolához kirendelt rendfenntartó vitte földre a lövöldözőt. Az első információk szerint Gray egy automata gépkarabélyt használt, még vizsgálják, hogyan tudta azt bevinni az iskolába.

Az iskola egyik tanulója, Lyela Sayarath azt mondta, hogy Gray matekóra közben kiment, majd a vége felé visszatért, bekopogott, hogy bejusson a terembe. Egy diák el is indult kinyitni az ajtót, de észrevették a fegyvert, így nem engedték be. Gray ezután a szomszédos terembe ment be, és tüzet nyitott.

Georgia állam kormányzója, Brian Kemp szerint a tantestület és az iskola dolgozói hősök, mert az iskolai protokollt alkalmazva elkerülték, hogy még nagyobb tragédia történjen, mindent megtettek a tanulók megóvása érdekében.

A lövöldözés nem feltétlenül tekinthető váratlannak, mert a rendőrség délelőtt fenyegető hívást kapott, amelyben az hangzott el, hogy öt iskolában lesz támadás, és az Appalache lesz az első. A támadás után az összes Barrow megyei iskolát bezárták, és rendőröket küldtek ki hozzájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!