A toronyházat renováló cégek hazugságai vezettek a 2017-es Grenfell-katasztrófához

2024. szeptember 4. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Grenfell Tower külső burkolóelemeit gyártó és a toronyház renoválását végző kivitelező cégek hamis és félrevezető nyilatkozatai okozhatták a hét évvel ezelőtti londoni tűzvészt. Egy szerdán közzétett vizsgálati jelentés szerint ezek a cégek elhallgatták, hogy az épületre felszerelt burkolat tűzveszélyes. A 2017-ben történt tűzesetben 72 ember halt meg, de később legalább 12, mentésben résztvevőnél diagnosztizáltak végstádiumú rákbetegséget – írja az MTI.

A tűz 2017. június 14-én hajnalban ütött ki a 24 emeletes, 127 lakásos nyugat-londoni Grenfell toronyházban, a katasztrófát a rendőrségi jelentés szerint egy zárlatos hűtőszekrény okozta, amely egy negyedik emeleti lakás konyhájában kapott lángra. A Time azt írja, hogy a toronyház külső falain lévő gyúlékony burkolóelemek miatt a tűz gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

Az MTI úgy tudja, hogy a Grenfell Tower külső felületét a tűzvész előtt egy évvel új burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek a katasztrófa óta azzal vádolják a főkivitelező céget, hogy minél olcsóbb anyagokat akart felhasználni a munkálatokhoz. Az érdekképviseletek szerint a toronyház renoválásához kiválasztott burkolóanyagról tudták, hogy gyúlékony, ezért nem is szabadott volna toronyházak külső falfelületein alkalmazni.

Hat évvel ezelőtt indítottak átfogó jogi vizsgálatot az ügyben, ahol meghallgattak 1600 tanút és szakértőt. A bizottság 300 nyilvános ülést tartott, és 320 ezer dokumentumot megvizsgált.

A szerdán közzétett 1700 oldalas jelentésből kiderült, hogy az Arconic nevű amerikai cég, amely az új burkolóelemeket gyártotta és a toronyház renoválását végző kivitelezők hamis, félrevezető nyilatkozatokat tettek az épületre felszerelt burkolat és a szigetelőanyagok tűzveszélyességéről. Vagyis a vizsgálat lényegében alátámasztotta az érdekképviseletek korábbi vádjait.

A jelentés szerint a toronyházat egy kifejezetten gyúlékony külső burkolattal látták el, melynek fő oka a burkolóelemeket és a szigetelést gyártó és forgalmazó cégek tisztességtelen üzleti magatartása volt. Ez azt jelenti, hogy ezek a cégek szándékosan manipulálták a tűzbiztonsági tesztek eredményeit, az Arconic pedig végig elhallgatta az általa gyártott burkolóelemek tűzveszélyességét.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a Grenfell Towerben keletkezett tűz a központi kormányzat és az építőiparban felelős pozíciót betöltő más szervek évtizedes mulasztásának csúcspontja volt, mert nem vizsgálták meg alaposan a magas lakóépületek külső falaiba beépített éghető anyagok veszélyét, és nem cselekedtek a rendelkezésükre álló információk alapján”

– mondta Martin Moore-Bick, a vizsgálóbizottság elnöke, az angol-walesi fellebbviteli bíróság nyugalmazott főbírája a jelentést bemutató szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az áldozatok halálát nem a tűz, hanem a lángoló burkolóelemek erősen mérgező égéstermékei okozták.

Az MTI és a Time szerint a jelentés bírálta a tűzoltóság korabeli kiképzési hiányosságait, az akkori konzervatív brit kormány pedig figyelmen kívül hagyta a biztonsági figyelmeztetéseket. Emellett a vizsgálatból az is kiderült, hogy a Kensington and Chelsea kerület tanácsának nem volt készenléti terve ilyen katasztrófák esetére.

Ugyan a jelentés a túlélőknek választ adhat az eddigi kérdéseire, az még nem biztos, hogy a felelősök ellen büntetőeljárást indítanak. A vádemelésről a rendőrség a jelentés következtetéseinek vizsgálata után dönt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!