A Hamász kitett egy videót egy Gázában kivégzett izraeli túszról

2024. szeptember 3. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli-palesztin konfliktus legfontosabb, keddi eseményei:

A Hamász közzétett egy olyan videót, amin az október 7-én elrabolt, majd Gázában kivégzett Eden Yerushalmi látható. A lány a videón először arról beszél, mennyire hiányoznak neki a szerettei, majd a legvégén, azt mondja héberül, arabul és angolul, hogy: „túszcsere... szabadság és élet, katonai nyomás... halál és kudarc”, írja a Times of Israel. A lap szerint az izraeli sajtóban nagyrészt csak linkelik a videót, mert sokaknak megrázó lehet, Yerushalmi családja annak a részletnek a közléséhez járult hozzá, amin a lány róluk beszél.

A lány holttestét öt másik elrabolt túszéval együtt a hétvégén találták meg az izraeli hadsereg csapatai, Yerushalmit hétfőn temették el. Az IDF szerint a hat túszt nem sokkal azelőtt ölhették meg, hogy a katonáik odaértek volna, hogy kiszabadítsák őket. A Hamász már korábban is kiadott hasonló videókat túszul ejtett izraeliekről, Izrael szerint pszichológiai hadviselésből.

Netanjahu „bocsánatot” kért

Benjamin Netanjahu „bocsánatot” kért az izraeliektől, amiért nem sikerült hazahozni a szombaton Gázában holtan talált hat túszt még akkor, amikor a Hamász arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül tűzszünetet kötni, a túszokat „halotti lepelben adják vissza a családjuknak”, írja a BBC. Az izraeli miniszterelnök két nappal azután kért bocsánatot, hogy heves utcai tüntetések törtek ki Izraelben. A tüntetők Netanjahut és kormányát kritizálták, amiért nem sikerült korábban kiszabadítani a Hamász által fogva tartott túszokat. A legnagyobb tiltakozások Tel-Avivban és Jeruzsálemben voltak.

Nő a nyomás

Az izraeli kormányon a nemzetközi nyomás is nő, mivel az Egyesült Királyság felfüggesztette egyes fegyvereladásait Izraelnek, arra hivatkozva, hogy a felszereléseket a nemzetközi jog megsértésére használják.

Hétfőn Joe Biden amerikai elnök is azt mondta egy újságírói kérdésre, hogy szerinte Netanjahu nem tett eleget a túszok szabadon bocsátásáért. Biden szerint a megállapodás nagyon közel volt, az amerikai elnök pedig ragaszkodott hozzá, hogy ne is távolodjanak el ettől a felek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!