Covid-gyógyító medált árult és az ókori Egyiptomból eredezteti szerelmét a norvég hercegnővel frigyre lépő önjelölt sámán

Legfontosabb

2024. szeptember 2. – 22:59

Covid-gyógyító medált árult és az ókori Egyiptomból eredezteti szerelmét a norvég hercegnővel frigyre lépő önjelölt sámán
Márta Lujza hercegnő és Durek Verrett az esküvőjükön a norvégiai Geirangerben 2024. augusztus 31-én – Fotó: Heiko Junge / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

És akkor a királyi jacht behajózott a világörökség részének tekintett Geiranger-fjordba a népes vendégsereggel, partra szálltak az azonos nevű halászfaluban, majd háromnapos lagzin ünnepeltek, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Jó esetben így fog bevonulni a norvég történelemkönyvekbe az 52 éves Márta Lujza hercegnő és a 49 éves Durek Verrett önjelölt sámán norvégiai esküvője, amit a sajtó jó része és a köznép kizárásával tartottak meg – írja a New York Times.

A BBC szerint Márta Lujza hercegnő és Durek Verrett augusztus 29-én kezdődött esküvője körül nem volt kiemelten nagy csinnadratta ahhoz képest, hogy egy királyi családtag házasodott. Ez nem is csoda, ha azt vesszük alapul, a frigy mennyire megosztotta Európa egyik leggazdagabb országát – dacára annak, hogy elvileg nem közpénzből költöttek rá.

Az esküvőn V. Harald király, Szonja királyné és a trónörökös Haakon mellett svéd és holland hercegi méltóságok is részt vettek, ahogy Márta Lujza első házasságából származó három lánya is ott volt a több száz vendég között. A BBC szerint arról nem tudni, Verrett ismert amerikai cimborái megjelentek-e. A Real Housewives of Atlanta valóságshow egyik szereplője, Cynthia Bailey állítólag ott volt, de úgy tudni, hogy Gwyneth Paltrow, akit Verrett csak „lélektestvéreként” emleget, nem vett részt a lagzin.

A párt egy helyi lelkész, másfelől az Új Gondolat nevű Los Angeles-i kisegyház – akinek gyülekezetét Oprah Winfrey, valamint Meghan Markle édesanyja, Doria Ragland is látogatja – papja adta össze. Az öltözködési szabályokat pedig úgy foglalták össze, hogy mindenki legyen „szexi és menő”.

Az esküvő képeinek jogát a brit Hello! magazinnak adták el, de a Netflix stábja is jelen volt, mivel a frigyről a Tigrisvilágot – Tiger Kinget is jegyző Rebecca Chaiklin rendezésében készül egy doku-reality, amihez a stáb már egy éve követi a párt. Ez is okozott némi megorrolást a közvélemény és a norvég sajtó részéről, hiszen hazai sajtóterméket mindeközben nem engedtek be az eseményre. Egyedül a hajóról való partraszállás és a helyszínre vonulás pillanatait örökíthette meg a nem kivételezett sajtó. Ráadásul a meghívott vendégekre is kötelező közösségi médiás tiltás vonatkozott.

A hercegnő, aki látnoknak mondta magát

Márta Lujza (norvégosan: Märtha Louise) a negyedik a trónutódlás rendjében, a közvetlen trónörökös Haakon, aki a nyolcadik lesz ezen a néven a monarchia történetében, őt pedig két gyermeke követi.

Márta Lujza 1971. szeptember 22-én született, és képzett fizioterapeuta. Többször látnoknak mondta magát, 2007-től 2018-ig pedig volt egy iskolája, ahol azt tanította a tanulóknak, hogy „alkossanak csodákat” és beszéljenek az angyalokkal. Mivel vitákat szült üzleti tevékenységének és a királyi feladatainak és címeinek vegyülése, 2019-ben az udvar közölte, üzletelése során Márta Lujza már nem fogja használni hercegnői címét.

2002-ben házasodott össze az író Ari Behnnel, három lányuk született, a most 21 éves Maud Angelica, a 19 éves Leah Isadora és a 15 éves Emma Tallulah. A lányainak nincsenek királyi-hercegi címeik, egyszerű polgároknak számítanak. Behnnel 2016-ban jelentették be válásukat, és gyerekeik felváltva neveléséről határoztak, majd 2019-ben Behn öngyilkosságot követett el – írta az Independent.

Színre lép a kaliforniai sámán

Verrett Kaliforniában született, alternatív terapeutaként dolgozik, és azt állítja, hogy ő már a hatodik generációja egy sámáncsaládnak. Erejére 3 évesen jött rá, amikor látta a szobában elhunyt rokonait. Azt is mondta, 28 évesen egyszer majdnem négy és fél percig halott volt, de visszatért, és „megvan minden információm a túloldalról”.

Az egyik dédanyja Ghánából Haitin át került New Orleansba, és Verrett szerint gyógyító volt. A férfi azt állította, hogy dédanyja fiának is voltak képességei, ahogy az apjának is, ők azonban hívő adventisták voltak. Verrett egyébként sokféle nemzetiséget és etnikumot említett már felmenői közt, anyját például norvég–karibi származásúnak mondta. Verrett azt állítja, apja tehetős építész volt San Francisco agglomerációjában, akinek saját repülője és szolgálói is voltak.

Ugyanakkor a Telegraph szerint több rokona is arról beszélt, hogy Verrett nem mond igazat, apja, David egy kétszer is csődbe jutott vállalkozó volt. Anyja, Veruschka Urquhart pedig megdöbbentő módon azt mondta egy norvég magazinnak, hogy a fia veszélyes manipulátor, aki kimosta a hercegnő agyát is.

Verrett válaszul perrel fenyegette meg az anyját, aki az esküvőjén sem volt jelen.

A Telegraph arról is írt, hogy Verrettnek több összeütközése volt a törvénnyel. 1991-ben egy lakatlan, idegen házban spontán bulit rendezett, aminek a végén felgyújtották a házat, emiatt több vádpontban öt év börtönre ítélték. Verrett szerint ebből egyet ült le, mielőtt szabadulhatott. 1993-ban és 2011-ben azoknak a lakásoknak a tulajdonosaival került szembe, ahol akkoriban élt. Elmaradt a bérleti díjjal, a tulajokat pedig gyilkossággal és fekete mágiával fenyegette meg.

Verrett eközben fokozatosan képezte magát, állítása szerint rengeteget tanult a világ több pontján, tanulmányozta az őslakos amerikai vallásokat, a haiti, nigériai, hawaii sámánizmust, a kubai és afrikai miszticizmust, a judaizmust és a kabbalát, a szúfizmust, és persze a keresztény miszticizmust is. Miközben olyan, neves színészeket is magába foglaló kapcsolatai lettek, mint Nina Dobrev, Selma Blair vagy Gwyneth Paltrow. A keresztnevét 2013-ban változtatta meg Derekről Durekra – írta a Vanity Fair.

Weboldala szerint egy egyórás, személyes terápiát 2000 dollárért (kb. 710 ezer forintba), egy online terápiát 1500 dollárért (kb. 532 ezer forintba) kínál. Verrett 2019-ben kiadott egy könyvet is Lélekhekkelés: Sámáni kulcsok a személyes erőd visszaszerzéséhez, önmagad átalakításához és a világ megvilágításához címen – amit az Independent szerint a tervezett norvég kiadója végül nem publikált Norvégiában, több megalapozatlan állítása miatt. A norvég sajtó előszeretettel cikizte Verrettet tevékenységéért, még egy ilyen vicceskedő animált szkeccs is készült róla:

A sámán olyanokat állított a könyvében, hogy a gyermekkori daganatos betegségeket a boldogtalanság okozza, hogy ő két évvel megtörténte előtt megjósolta a 2001. szeptember 11-i terrortámadást, valamint az alkalmi szex női vaginára gyakorolt tisztító hatását hangsúlyozta. 2022-ben egy medált is árusított, ami állítása szerint gyógyította a Covidot, de ezt a norvég hatóságok aztán betiltották. A férfit Ole Henrik Krat Bjørkholt munkáspárti politikus „egy lelkiismeretlen és veszélyes sarlatánnak” minősítette 2023-ban.

A Vanity Fair újságírója még 2020-ban számolt be egy kezelésről, amin Márta Lujza is jelen volt a sámán mellett. A páciensnek előtte egy nyilatkozatot is alá kellett írnia, amiben többek közt szerepelt az is, hogy akár a nemi szervébe is belenyúlhat a sámán, de azt is kikötötte, hogy semmilyen szexuális interakció nem történhet a terápián. A páciens végül nem sok mindent érzett azokból az áramlásokból és elektromos impulzusokból, amiket elvileg kellett volna éreznie.

Verrett korábban melegnek mondta magát, kapcsolatban élt nyolc éven át egy Hank Greenberg nevű masszőrrel is, el is jegyezték egymást. Majd később közölte, neki a szeretet a fontos, ezért nem skatulyázná be magát.

Greenberg, aki jó ideig Verrett üzleti partnere is volt, később nem túl hízelgőket mondott egykori párjáról a norvég Se og hør magazinnak. Azt elismerte, hogy Verrett sokakkal tett jót, hogy a szeretet hirdetése jó irány, de személyesen csalódott benne. Szerinte a férfi rajongói bázist, sőt egyfajta szektát épített maga köré, akiket „agymosottaknak” nevezett, és akik „rabszolgaként követik őt, és az ő szava törvény”. Azt is állította, hogy Verrett egyszer rátámadt, a torkánál fogva lökte padlóra. Verrett később egy, a kapcsolatuk éveiről szóló titoktartási szerződést is akart kötni Greenberggel, aki viszont nem ment ebbe bele.

Verrett később menedzserével, Tiara Griegóval jött össze. Ő azt állította, a férfi nagyon szeretett irányítani, kontroll alatt tartani embereket, így az alkalmazottait is.

Egy királyi szerelem története

Márta Lujza és Verrett 2019-ben találkoztak először, egy közös barátjuk, Millana Snow wellnessguru mutatta be őket egymásnak. Azt mondták, hamar rájöttek, nem először futottak össze, útjaik egy előző életben már keresztezték egymásét, amikor Verrett lélekelődje fáraó volt, Márta Lujzáé pedig királyné. A sámán 2019-ben erről így beszélt a People magazinnak:

„Amikor együtt vagyunk, és ránézek, olykor egy másik arcot látok. És ő is ezt látja bennem. Vannak emlékeim magunkról Egyiptomban, ő volt a királynőm, és én fáraó voltam.”

Verrett szerint ezért aztán azonnal kapcsolódni tudtak, Márta Lujza találkozásukkor azt mondta, emlékszik rá, amire a férfi rögtön helyeselt, mondván, régóta ismerik egymást. A Vanity Fair szerint Verrett ezután 2020-ban meghívta „az Airbnb-jébe, Hollywood Hillsbe ebédre” a hercegnőt.

2021-ben már egy valóságshow is futott egy norvég tévécsatornán, ami Márta Lujza és Durek Verrett kapcsolatára épített. Ebben az évben felmerült az is, hogy a hercegnő három lányával egyszer majd Amerikába költözne. Eközben Norvégiában egyesek elkezdték Verrettet Raszputyinnak nevezni – utalva az orosz cári családot a huszadik század elején befolyása alatt tartó spiritisztára.

2022-ben jelentették be eljegyzésüket, Verrett ráadásul állítja, ő régi vágású úr, így Harald királytól is elkérte lánya kezét, állítása szerint nemleges válasz esetén nem erőltette volna a frigyet. Ekkoriban közölte a pár, hogy le akarják választani a más irányú tevékenységüket a norvég királyi háztól, „hogy megelőzzék a félreértéseket”. Ennek ellenére sok kritikát kaptak azért, mert kereskedelmi jellegű tevékenységeikben valahogy mindig megjelent Márta Lujza királyi kötődése.

Kristi Marie Skrede, a norvég NRK TV királyi tudósítója szerint mindez a családon belül is vitákat szült. A bennfentes újságíró szerint „sok norvégot zavar, hogy [a hercegnő] a királyi kapcsolatait használja arra, hogy pénzt keressen”. Márta Lujza nyilatkozataiban azzal védte kapcsolatukat, hogy spiritualitásuk miatt érik támadások őket, bár azért piacra dobott egy esküvői díszítésű gint, amit a támadások miatt vissza is kellett vonnia.

Amikor nyilvánosságra hozták az esküvői közös monogramjukat július elején, a Hello! arról írt, szerintük ez nem hivatalos monogram lesz, ugyanis Márta Lujza a szertartás után már nem fogja ugyanúgy képviselni a királyi családot. A stilizált betűk tervezője, az ANTI Hamar egyiptomi hieroglifákat és szimbólumokat vett alapul, amik visszautalnak „a mi közös múltbeli életünkre Egyiptomban”. Az instagramos publikálás után a kommentelők egyik fele rajongott a monogramért, de akadt olyan, aki nem értette, mi szükség rá, amikor az esküvő után Márta Lujza gyakorlatilag kiszáll a királyi házból. Verrett pedig az esküvő után nem kapja meg a hercegi címet, bár Harald király korábban úgy nyilatkozott róla, mint „nagyszerű fickó”-ról.

A pár rasszista motivációt is lát a kritikák mögött, ugyanis – amint a Telegraph rávilágít – Verrett az első fekete férfi, aki beházasodik egy modern európai királyi családba. Verrett korábban azt mondta, sokan azzal vádolták, hogy „fekete mágiával” vette rá Márta Lujzát, hogy a párjává váljon, a hercegnő pedig azt mondta, sokkoló látnia a Verrett felé irányuló rasszizmust. Harald király közleményében jelezte is, leendő vejével sok mindenben nem értenek egyet, de sokat nevetnek együtt, a rasszista támadásokat pedig elítéli. „A királyi család erőssége, hogy tükrözi a Norvégiában létező etnikai sokszínűséget” – közölte az uralkodó az Independent szerint.

A pár csoportképe a királyi családdal – Fotó: Maja Moan / NTB / AFP
A pár csoportképe a királyi családdal – Fotó: Maja Moan / NTB / AFP

Az egész esküvő és Márta Lujzáék nyilvános cikizése rámutat arra is, hogy Norvégiában egyre kevésbé népszerű intézmény a monarchia, bár Harald király renoméja még rendben van. A norvég közszolgálati NRK által közölt felmérés szerint a norvégok 40 százalékának egyre negatívabb a véleménye az uralkodó dinasztiáról, és ebben Márta Lujzának nagy szerepe van.

Márpedig őt nem tántorítja el semmi, az esküvő után úgy fogalmazott a Hello!-nak, „a szerelmünk minden ellenére győzedelmeskedett, és örökké fog tartani”. Verrett pedig hozzátette: „a szeretet túlmutat minden dolgon, mert a szeretet az eredeti energia. Ez legyőz mindent.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!