Oroszország lazíthat az atomfegyverekre vonatkozó doktrínáján

2024. szeptember 1. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország változtat az atomfegyverekről szóló doktrínáján, hogy hatékonyabban tudjanak reagálni az ukrajnai háború nyugati nyomásra történő eszkalációjára – írja Szergej Rjabkov külügyminiszter nyilatkozata alapján a Reuters.

A jelenlegi doktrínát Vlagyimir Putyin 2020-ban vázolta fel. A lényege az, hogy csak akkor vetnek be atomfegyvert, ha valaki más atomfegyverrel támadja Oroszországot, vagy ha olyan, hagyományos fegyverekkel indított támadás éri az országot, ami veszélyezteti a fennmaradását.

A Reuters szerint már sokan kérték arra az orosz elnököt, hogy lazítson ezen a szabályozáson, hátha ezzel elgondolkodtatnák a nyugati országokat arról, hogy érdemes-e támogatni Ukrajnát. Az elnök júniusban azt mondta, hogy a doktrína egy élő, képlékeny dolog, így változhat, de Rjabkov szerint a folyamat már előrehaladott állapotban tart.

Az Ukrajnát 2022-ben lerohanó Oroszország szerint a Nyugat bábként használja Ukrajnát az oroszellenes háborújában, ezért változtatnának a doktrínán. Az USA és szövetségesei tagadják, hogy háborúzni akarnának Oroszországgal, pusztán arról van szó, hogy segítenek Ukrajnának a honvédő háborújában.

Putyin a háború első napja óta már többször megfenyegette az Ukrajnát segítő országokat, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A szövetségesek több körben küldtek már fegyvereket, lőszert, tankokat és más katonai járműveket, és ukrán katonák lassan egy hónapja sikeresen nyomulnak előre az oroszországi Kurszki területen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!