Legitim a kurszki ukrán betörés a NATO-főtitkár szerint

2024. augusztus 31. – 16:32

Legitim a kurszki ukrán betörés a NATO-főtitkár szerint
Jens Stoltenberg – Fotó: Stefan Rousseau / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszországi Kurszki területre történt ukrán behatolás legitim, és Kijevnek az önvédelemhez való joga indokolja – mondta a Welt am Sontag német hetilapnak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki most első alkalommal reagált az orosz területen történő ukrán előrenyomulásra.

„Ukrajnának joga van megvédenie magát. A nemzetközi jog szerint ez a jog nem szűnik meg a határnál” – mondta a lapnak Stoltenberg az MTI szerint, hozzátéve, hogy a NATO-t nem tájékoztatták előre Ukrajna terveiről, és nem is játszott szerepet bennük. A NATO-főtitkár közölte: Ukrajna kockázatot vállal az orosz területen történő előrenyomulással, de Kijev döntése, hogyan folytatja a hadjáratát.

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világossá tette, hogy a művelettel ütközőövezetet akar létrehozni, hogy megakadályozza a határ túloldaláról indított orosz támadásokat” – mondta a főtitkár. „Mint minden hadműveletnek, ennek is megvan a kockázata, de Ukrajnának kell eldöntenie, hogyan védi meg magát” – tette hozzá.

Kijev augusztus 6-án mintegy 10 ezer katonával határon túli műveletet indított a Kurszki területen. Kijev szerint mintegy száz település ukrán ellenőrzés alá került, és több mint 1000 négyzetkilométer orosz területet foglaltak el. Oroszország „súlyos provokációnak” nevezte a kurszki ukrán hadműveletet, és megtorlást helyezett kilátásba.

Az ukrán betörést a NATO-Ukrajna Tanács szerdai ülésén is megvitatták, amit Kijev kérésére hívtak össze a nagyszabású orosz légicsapások közepette. Az észak-atlanti szövetséget és Ukrajnát tömörítő tanácsot tavaly hozták létre, hogy lehetővé tegye a szorosabb együttműködést a NATO és Kijev között.

Hogy a kurszki hadművelettel mi lehet az ukránok célja, azt nemrég Rácz András Oroszország-szakértővel elemeztük ki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!