Kamala Harris szerint Trump politikai haszonszerzésből gyalázta meg az amerikaiak egyik nemzeti temetőjét

2024. szeptember 1. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kamala Harris alelnök, a demokraták elnökjelöltje először kommentálta azt a „temetői vitát”, amely lassan egy hete zajlik az amerikai közbeszédben. Az X-en közzétett hosszú bejegyzésében azt írta, a korábbi elnök meggyalázta az Arlingtoni Nemzeti Temetőt, mégpedig „egy politikai mutatvány kedvéért”, írj a CNN.

Az eset még hétfőn történt, Donald Trump az Arlington Nemzeti Temetőben tartott eseményen vett részt, ahol annak a 13 amerikai katonatisztnek a tiszteletére tartottak megemlékezést, akik az USA három évvel ezelőtti afganisztáni kivonulása során vesztették életüket. A beszámolók szerint a volt elnök kíséretének tagjai ekkor „félrelöktek” egy női temetői alkalmazottat, aki megpróbálta megakadályozni, hogy fényképeket készítsenek Trumpról az egyik katonai sírnál. A temetői dolgozó a temetői szabályzatnak megfelelően járt el, amely tiltja, hogy a parcellában bárki felvételt készítsen. Később pedig olyan képek is megjelentek, amelyeken Trump az egyik katona családtagjai mellett pózolt mosolyogva, miközben a szokásos módon felfelé tartotta a hüvelykujját.

Fotó: Anna Moneymaker / 2024 Getty Images
Fotó: Anna Moneymaker / 2024 Getty Images

Kamala Harris szombati bejegyzésében azt írta, hogy alelnöki megbízatása alatt többször is ellátogatott az Arlington Nemzeti Temetőbe, amit soha nem használna politikai haszonszerzésre. „Ha van valami, amiben mi, amerikaiak mindannyian egyetérthetünk, az az, hogy veteránjainkat, katonai családjainkat és a hadsereg tagjait tisztelni kell, soha nem szabad becsmérelni, és csakis a legnagyobb tisztelettel és hálával lehet beszélni róluk” – fogalmazott Harris, aki szerint a korábbi elnök ezzel szemben meggyalázta ezt a szent területet, mindezt egy politikai mutatvány kedvéért.

„Ez nem újdonság Donald Trump részéről. Ez az ember korábban ”balekoknak„ és ”lúzereknek„ nevezett elesett katonáinkat, és becsmérelte a Becsületrenddel kitüntetetteket.”

Harris azt is hozzátette, hogy ha valaki ennek az egyszerű, „szent kötelességnek” nem tud eleget tenni, hogy tiszteletet mutasson, az soha többé nem használhatja az Amerikai Egyesült Államok elnöki pecsétjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!