Egyelőre tart az ideiglenes tűzszünet Gázában, jól halad a gyerekek beoltása

2024. szeptember 1. – 11:50

Egyelőre tart az ideiglenes tűzszünet Gázában, jól halad a gyerekek beoltása
Egy palesztin gyereknek beadják a gyermekbénulás elleni vakcinát augusztus 31-én – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint vasárnap reggel elindult Gázában az ENSZ oltási kampánya, ami során a WHO 640 ezer gyereket szeretne beoltani gyermekbénulás ellen – írja a BBC. A szervezet nemrég erősítette meg, hogy a betegség 25 év után újra megjelent gázában, ami egy csecsemő bénulásához vezetett.

Az izraeli hadsereg és a Hamász a hír miatt megegyezett, hogy három alkalommal három napra felfüggesztik a harcokat, hogy az övezet három régiójában relatív biztonságban tudják oltani a gyerekeket.

A projekt a háborús helyzet mellett több másik akadályba is beleütközhet. Az UNICEF szerint több mint 1,6 millió dózisnyi, szájon át beadható vakcinát szállítanak a régióba. Ezt azonban alacsony hőmérsékleten kell tartani. Az övezetben jelenleg nagyjából 29 fok van, és az áramellátás sem garantált.

A BBC tudósítói szerint helyi idő szerint reggel nyolckor kezdték meg az oltások beadását, és ekkora már hosszú sorok kígyóztak az oltópontoknál, több ezer gyerek várja, hogy megkapja a vakcinát. A kampány a 10 év alattiakra fókuszál. Az első körben két adagot kapnak meg, a harmadik adagot pedig négy hét múlva kéne megkapniuk.

Dr. Moussa Abed, a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium egyik vezetője szerint a kampány nagyon jól indult, és Izrael is tartja a tűzszünetet, ami az érintett napokon reggel 6 és délután 3 óra között áll fenn. Hán Júniszban néhány helyen már szombaton elkezdték a gyerekek oltását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!