Orosz telivérekkel lepte meg Putyin Kim Dzsongunt, cserébe a lőszerért, amivel Ukrajnát lőhetik

2024. augusztus 31. – 22:44

Orosz telivérekkel lepte meg Putyin Kim Dzsongunt, cserébe a lőszerért, amivel Ukrajnát lőhetik
Kim Dzsongun és egy ló – Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

24 telivér lóval ajándékozta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt hálából az oroszoknak adott, Ukrajnában használt tüzérségi lőszerért – írja az Independent. Az orosz lőszerhiányt ugyanis az évtizedek óta nagy koreai háborúra készülő phenjani rezsim felhalmozott készleteiből enyhítették. A két rezsim igencsak jó viszonyba került az utóbbi időszakban, ami Phenjannak kitörést hoz a nemzetközi izolációból, az oroszoknak pedig lőszert.

A 24 ló mind orlov ügető (oroszosan orlovszkij riszak), amik Kim kedvencei. Érkezésüket az orosz Primorszkij Kraj körzet állatorvosi hatóságai közölték, a lovakat vonaton vitték át a két állam közti egyetlen átkelőn. 19 mén és egy kanca érkezett Észak-Koreába két évvel azután, hogy 30 orlovit már leszállítottak az oroszok.

Ez az a fajta egyébként, amit minden lovas képén megül a diktátor.

Vlagyimir Putyin ellenben nagy kutyarajongó, így az Észak-Koreában kitenyésztett pungszan fajtából kapott egy párat Kimtől júniusban. Az állatajándékozás része volt az is, amikor az oroszok augusztusban 447 kecskét adtak át a koreaiaknak. (De autót is kapott a rezsim Moszkvából.)

Észak-Korea a 21. században mindezen felül lovas katonai egységeket is fenntart, 2020-23 között 600 ezer dollárt (mai árfolyamon 213 millió forintot) költött fajtiszta lovak beszerzésére. Persze ezek az egységek nem harcértékük miatt jelentősek, hanem inkább propagandacélokra használják őket. A Mirim lovasklubban 386 ábrázoláson látni Kimet lovon. Egyszer Kim is azt mondta, a „katonaság nagyságát” mutatják be a lovak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!