Pipák a toryk, a munkáspárti miniszterelnök lekapta a falról Thatcher portréját

2024. augusztus 31. – 19:59

Pipák a toryk, a munkáspárti miniszterelnök lekapta a falról Thatcher portréját
David Cameron brit és Enda Kenny ír miniszterelnök Margaret Thatcher portréja előtt 2011-ben – Fotó: Peter Macdiarmid – WPA Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britanniának hosszú évek után nem jobboldali-konzervatív, hanem baloldali-munkáspárt miniszterelnöke van Keir Starmer személyében. Starmer ezzel elfoglalhatta a brit kormányfői rezidenciát, a londoni Downing Street 10-et, ahol lakberendezési finomhangolásba kezdett. A Politico arról ír, az otthonosságot Margaret Thatcher volt konzervatív (brit politikai szlengben: tory) kormányfő portréjának eltávolításával teremtette meg.

A Richard Stone által festett, 100 ezer fontot (kb. 47 millió forintot) érő portré azonban nem került az utcára, csupán egy másik helyiségbe. Tom Baldwin, Starmer életrajzírója szerint a kormányfő azt mondta, „nyugtalanító” látnia a hosszú nyolcvanas években végig miniszterelnök, 2013-ban elhunyt Thatchert.

A lépés heves ellenkezést váltott ki a tory politikusokból és jobboldali lapokból. John Redwood, aki a vaslady kabinetjének is tagja volt, azt mondta, nincs meglepődve, hisz Starmer „nem akarna zavarba jönni egy sokkal jobb miniszterelnökhöz képest”. Iain Duncan Smith korábbi tory vezető pitinek nevezte a tettet, amivel szerinte Starmer húscafatot dobott a kemény baloldalnak. A baloldali kormány egyik minisztere, Jacqui Smith azt mondta, Starmer egyszerűen nem tud jót tenni: amikor Thatcher egyes intézkedéseit méltatta, akkor azért, amikor pár képet elmozdít, akkor azért támadják.

Smith megnyugtatott mindenkit, az összes eddigi miniszterelnöki portré a Downing Streeten marad, így Thatcheré is.

A portrét egyébként pont a munkáspárti Gordon Brown kormányfő megbízásából szerezték be 2009-ben, elismerve Thatcher eredményeit – aki kormányzása idején viszont pont sokszor szembekerült a Munkáspárt eredetileg alapvető szavazói bázisával, a munkássággal. Ezt jelezte, amikor 2022-ben szobrot állítottak neki szülővárosában, Granthamben, amit egyből tojással dobáltak meg az emberek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!