Alig tették a helyére, máris megdobálták tojással a Margaret Thatcher-szobrot

2022. május 15. – 14:33

frissítve

Alig tették a helyére, máris megdobálták tojással a Margaret Thatcher-szobrot
Helyére emelik Margaret Thatcher szobrát Granthamben – Fotó: Joe Giddens / PA Images via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Két óra sem kellett ahhoz, hogy megdobálják Margaret Thatcher bronzból készült szobrát, amit a volt brit miniszterelnök szülővárosában, Granthamben állítottak fel.

A szobornak nem volt átadója, az emlékművet pedig direkt egy három méter magas talapzatra állították, hogy nehezebb legyen kárt okozni benne – írja a Guardian.

A lap beszámolója szerint a szoborállítás napján többen is készítettek szelfiket Thatcherrel, de több sofőr is hangosan fújolt az autójából, amikor elhaladt mellette. Egy férfi egy ideiglenes kerítés mögül dobálta meg a szobrot tojással.

Kelham Cooke helyi konzervatív képviselő szerint Margareth Thatcher mindig is Grantham örökségének része lesz, a politikus itt született, itt nőt fel, itt járt iskolába, ezért adja magát, hogy a szülővárosában legyen egy szobor róla. Cooke szerint nem szabad az embernek elbújnia a történelme elől, és ez a szobor generációkon át lesz beszélgetések indítója.

A Thatcher-szobor eredetileg a brit parlament közelében állt volna, de a westminsteri önkormányzat elutasította, mondván túl közel van a politikus 2013-as halálához. Amikor kitudódott, hogy a szobor Granthambe kerül, és egy százezer fontos (45 millió forintos) költségvetésű ceremóniát is terveznek hozzá, a helyiek egy Facebook-eseményt hoztak létre, amiben tojásdobálásra buzdítottak mindenkit. Nagyjából 13 ezer résztvevője volt az eseménynek.

Egy találat – Fotó: Joe Giddens / PA Wire / PA Images / Getty Images
Egy találat – Fotó: Joe Giddens / PA Wire / PA Images / Getty Images

A ceremónia ezért elmaradt, az egyébként háromszázezer fontba került szobrot a helyére emelték mindenféle csinnadratta nélkül.

Egy másik, márványból készült Thatcher-szoborral még mostohábban bántak 2002-ben, a londoni Guildhall Galleryben kiállított alkotást krikettütővel ütötték, majd egy fémrúddal lefejezték. Az elkövető három hónap elzárást kapott.

Margaret Thatcher 1979 és 1990 között volt Nagy-Britannia első női miniszterelnöke. Reformálta az adókat, privatizálta az állami cégeket, az inflációt sikerült letornáznia, de óriási munkanélküliséget okozott a munkássága alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől