Hat civil, köztük egy 14 éves kislány is meghalt a Harkivra mért orosz rakétatámadásban

2024. augusztus 30. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hat civil, köztük egy 14 éves kislány meghalt pénteken, miután becsapódott egy orosz rakéta a kelet-ukrajnai Harkiv játszóterén – írja a BBC. A becsapódás egy lakóházat is érintett: falának egy része összeomlott, mellette számos autó kigyulladt.

Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon azt írta, a támadásban legalább 59 ember megsebesült, 20-nak súlyos az állapota, néhányuknak amputálni kell a lábát. A kormányzó közölte, a sebesültek között 9 gyerek van. Szinyehubov szerint a rakétákat a határ túloldalán fekvő oroszországi Belgorod régióból indították.

„Ez ismét tömeges terror a polgári lakosságunk ellen”

– írta a kormányzó.

Mindez néhány órával azelőtt történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette a légierő vezetőjét, Mikola Olescsuk altábornagyot. A BBC azt írja, Zelenszkij ismét felszólította Ukrajna valamennyi nemzetközi partnerét, hogy az ilyen támadások megelőzése érdekében engedélyezze az Oroszországon belüli célpontok elleni csapásokat. Ukrajna nyugati szövetségesei részben visszatartották az engedélyt, hogy fegyverükkel orosz területre csapást mérjenek, mert félnek a konfliktus eszkalálódásától.

Az ukrán elnök szerint Oroszország „hétköznapi” embereket vett célba, és a csapásokat meg lehetett volna akadályozni, ha Ukrajna „képes lett volna megsemmisíteni az orosz katonai repülőgépeket a bázisaikon”. Zelenszkij hozzátette, nincs észszerű ok arra, hogy korlátozzák Ukrajna védelmét.

Májusban az USA engedélyezte Ukrajnának, hogy Oroszországon belüli célpontokat találjon el, de csak a harkivi régió közelében, és csak „az őket támadó vagy támadásra készülő orosz erőkre való visszavágás céljából”. Továbbra is megtagadja azonban az engedélyt az orosz területekre irányuló mélyebb csapásokra, amelyek Zelenszkij szerint „életmentő intézkedések” lennének.

A pénteki támadásokra reagálva Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete együttérzését fejezte ki a harkivi lakosok felé, majd hozzátette, Oroszországot felelősségre kell vonni ezekért a háborús bűnökért.

A BBC azt írja, a hét elején számos forrásból úgy értesültek, nyugati technológia és finanszírozás segít Ukrajnának abban, hogy ukrán gyártmányú drónokkal több száz nagy hatótávolságú csapást hajtson végre Oroszországban. A célpontok között légibázisok, olaj- és lőszerraktárak, valamint parancsnoki központok voltak.

A háború eddigi legnagyobb rakéta- és dróntámadását hajtotta végre Oroszország Ukrajna ellen hétfőn, és a támadások folytatódtak kedd reggelre virradóra is. Az ország csaknem minden megyéjét célozták a hiperszonikus Kinzsal rakétákkal, cirkálórakétákkal és drónokkal végrehajtott akcióban. Az orosz támadás órákkal azután indult, hogy Ukrajna felszólította a Moszkvával szövetséges Belaruszt, maradjon ki a háborúból, amelybe a jelek szerint Oroszország közvetlenül is bevonhatja a harminc éve Alekszandr Lukasenko által vezetett országot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!