Több százezer döglött hal lepett el egy görög kikötővárost

2024. augusztus 29. – 09:14

Több százezer döglött hal lepett el egy görög kikötővárost
A haltetemek a város partjainál – Fotó: Sakis MITROLIDIS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több négyzetkilométernyi területen lepték el a vizet elpusztult halak a görög kikötővárosban, Vóloszban, írja a The Guardian. A hatóságok szerint a halpusztulás környezeti katasztrófát okozhat más fajok számára is.

A haltetemek a víz felszínén úsznak a kikötőben, és egyre inkább büdösödnek. A hatóságok gyorsan elkezdték összegyűjteni őket, mielőtt elérték volna az éttermeket és szállodákat.

Szerdán halászok vonóhálós halászhajókkal kezdték el eltakarítani a halakat, a hatóságok közlése szerint több mint 40 tonnát gyűjtöttek össze 24 óra alatt.

Vólosz polgármestere, Achilleas Beos azt mondta, hogy a szag elviselhetetlen, és a görög kormányt hibáztatta, amiért nem foglalkozott a problémával, mielőtt az elérte volna a városi partokat.

Hosszú kilométereken keresztül borítják a vizet a tetemek – Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP
Hosszú kilométereken keresztül borítják a vizet a tetemek – Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP

Szakértők szerint a halpusztulást a tavalyi árvizek okozták, ezek újra feltöltöttek egy közeli tavat, amelyet 1962-ben a malária leküzdése érdekében lecsapoltak. A tó a normális méret háromszorosára duzzadt, az édesvízi halakat pedig a Pagasetic-öbölbe és az Égei-tengerbe torkolló Vólosz kikötő felé kényszeríti, ahol nem tudnak túlélni. Szakértők szerint a Vóloszba vezető folyó torkolatánál hálót kellett volna elhelyezni, mivel a halak elpusztulnak, ha sós vízbe kerülnek.

A környezetvédelmi minisztérium nem kommentálta az esetet, a helyi ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben.

Hasonló tavaly Ausztráliában is történt egyébként, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!