Rémálom lesz eltakarítani a több millió rothadó haltetemet az ausztrál rendőrség szerint

2023. március 20. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt több millió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban, Menindee falunál. A rendőrség szerint az első és legfontosabb feladat a környező települések vízkészletének megtisztítása, a haltetemek eltakarítása viszont „logisztikai rémálom” lesz – írja a Sky News.

A halak pénteken kezdtek el tömegesen elpusztulni, amikor elérte a 40 fokot a hőmérséklet. A felvételeken látható, ahogy a folyó felszínét elpusztult halak borítják, motorcsónakkal is csak alig lehet közlekedni a vízen. A tragédia elsősorban heringeket érintett, de nagyobb testű halakat is találtak, köztük tőkehalakat, sügéreket, pontyokat.

A tömeges halpusztulás hátterében az állhat, hogy a hőségben a folyó vize felmelegszik, a meleg víz pedig kevesebb oxigént tartalmaz, a halaknak viszont magasabb hőmérsékletnél több oxigénre van szükségük, így a hőség következtében megfulladnak. A folyó oxigénszintje ráadásul eleve alacsonyabb volt a szokásosnál a közelmúltbeli áradások levonulása után.

A hatóságok szerint a prioritás most a vízkészletek tisztán tartása, a következő feladat pedig a haltetemek eltakarítása lesz. A rendőrség szerint utóbbi komoly logisztikai kihívást jelent, és bár már leszerződtették a vállalkozókat a feladatra, a munkálatok még nem kezdődtek el. Miközben a helyiek egyre türelmetlenebbek, és az ivóvízkészletüket féltik.

„Nem ígérhetem, hogy az összes, több millió haltetemet el fogják takarítani – ez ugyanis logisztikai rémálom lenne” – nyilatkozta Brett Greentree rendőrfőnök-helyettes.

„Értem és elfogadom, hogy senki nem akarja érezni ezt a szagot, és hogy taszító a folyó látványa” – tette hozzá.

A hatóságok most palackozott ivóvizet osztanak szét a folyóparti településeken, miközben folyamatosan monitorozzák a vízminőséget.

A folyón már 2018 végén és 2019 elején is tapasztaltak tömeges halpusztulást a súlyos aszály miatt. Joy Becker, a Sydney-i Egyetem víziállat-egészségügy professzora szerint jelentős időbe telik, amíg a folyó ökoszisztémája helyreáll. Ezt nehezíti az is, hogy míg a kártevő fajok könnyebben átvészelik a szélsőséges időjárási körülményeket, az őshonos halak sokkal sérülékenyebbek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!