Harris már 4 százalékponttal vezet Trump előtt a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint

2024. augusztus 29. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kamala Harris demokrata elnökjelöltre a regisztrált választók 45 százaléka, míg Donald Trump republikánus elnökjelöltre 41 százalékuk szavazna, ha most lenne az amerikai elnökválasztás a Reuters/Ipsos csütörtökön közzétett felmérése szerint – számolt be a Reuters.

A jelenlegi alelnök Harris az elemzés szerint friss lelkesedést váltott ki a demokrata választókból, ezzel felrázza a versenyt a november 5-i választás előtt. Az előző ugyanilyen felmérésben júliusban Harris még csak 1 százalékponttal, a 2 százalékpontos hibahatáron belül vezetett (szemben a mostani néggyel). A friss eredmény mutatja, hogy Harris növelte támogatottságát a nők és a spanyolajkúak körében, jelenleg mindkét választói csoportban 13 százalékponttal vezet Trumppal szemben. Trump a fehér szavazók és a férfiak csoportjában a júliusihoz hasonló különbséggel vezetett, bár előnye a főiskolai végzettséggel nem rendelkező szavazók körében a legutóbbi felmérésben 7 pontra csökkent a júliusi 14 pontról.

A kutatás eredménye hasonló a többi friss méréshez. A RealClearPolitics átlaga szerint Trump 46,6 százalékon, míg Kamala Harris 48,3 százalékon áll összességében, Nate Silver adatelemző Silver Bulletinje 45,5 vs. 49 százalékot mutat jelenleg, míg a FiveThirtyEight 43,7 százalékot, illetve 47,1 százalékot mutat a Trumpra és Harrisre.

Az eredmények jól illusztrálják, mennyire felbolydult Joe Biden visszalépésével a helyzet az amerikai politikában. Mióta a jelenlegi elnök július 21-én kiszállt a következő ciklusért folyó versenyből, Harris az országos felmérésekben és a győzelem szempontjából kritikus csatatérállamokban végzett felmérésekben is teret nyert Trumppal szemben.

Az elnökválasztás során ez utóbbi tényező lesz a döntő, ugyanis az USA elnöksége végső soron mindig leginkább azon múlik, hogy a republikánusok és demokraták között billegő államok közül melyik jelöltnek hányat sikerül hoznia. Ebben persze fontos szerepe lesz annak is, hogy mit ígérnek az amerikaiaknak: a két jelöltpáros gazdasági programját ebben a cikkünkben szedtük össze. A jelöltek esélyeit pedig az Elektor podcast legutóbbi adásában latolgattuk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!