Mecsetben végzett az Iszlám Dzsihád egyik parancsnokával az izraeli hadsereg Ciszjordániában

2024. augusztus 29. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva


Öt palesztin fegyveres, köztük az Iszlám Dzsihád egyik parancsnoka megöléséről számolt be az izraeli hadsereg csütörtökön, írja a CNN. A lövöldözés egy mecsetben és annak közelében, a megszállt ciszjordániai Tulkaremben történt.

Mindez azután történt, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán masszív biztonsági műveletet indított Ciszjordánia palesztin fennhatóságú településein. Az izraeliek szerint terrorellenes műveletről van szó, amit legalább négy városban – Dzsenínben, Tulkaremben, Nábluszban és Tubászban – terveznek végrehajtani.

Az IDF csütörtök kora reggel közölte, hogy a mecsetben megölt öt ember egyike Mahmed Dzsaber, az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet magas rangú tagja volt. Dzsaber júniusban Kalkíliában egy olyan terrortámadásban vett részt, amelyben meghalt egy izraeli civil. Csütörtökön az Iszlám Dzsihád is bejelentette Dzsaber „mártírhalálát”. Az IDF nemzetközi szóvivője azt mondta, Dzsabberrel együtt megölt négy másik személy a terrorhálózatához tartozott. Hozzátette, a Dzsenínben és Tulkaremben végrehajtott hadműveletek első napján 12 terroristát likvidáltak, emellett tucatnyi, utak alatt elhelyezett robbanószerkezetet semlegesítettek.

Az MTI úgy tudja, az izraeli hadsereg azt is bejelentette, hogy elfogta a körözés alatt álló Muhammad Kszaszaszt, az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak az egyik tulkarmi vezetőjét. A palesztinok arról számoltak be, hogy civil ruhás izraeli fegyveres erők hatoltak be a tulkarmi menekülttábor külterületére, és ott ejtették foglyul Kszaszaszt.

Jiszráel Kác izraeli külügyminiszter korábban azt mondta, a hadsereg teljes erejével az iráni iszlamista terrorista infrastruktúra megsemmisítésére tör. Kác szerint Irán „második frontot” akar nyitni a térségben Gáza után, amire hasonló eltökéltséggel kell válaszolniuk, mint a Gázai övezetben tették. „Ez egy háború, és meg kell nyernünk” – mondta a miniszter.

António Guterres ENSZ-főtitkár X-bejegyzésében „mélyen aggasztónak” nevezte Izrael ciszjordániai hadműveletét. „Határozottan elítélem az emberéletek, köztük gyermekek életének kioltását, és ezen műveletek azonnali leállítására szólítok fel” – írta Guterres.

Az izraeli hadsereg tegnap kezdődő, ciszjordániai akciójáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!