Egy gyerek véletlenül összetört egy 3500 éves leletet egy izraeli múzeumban

2024. augusztus 27. – 23:06

Egy gyerek véletlenül összetört egy 3500 éves leletet egy izraeli múzeumban
Forrás: Hecht Museum

Másolás

Vágólapra másolva

Véletlenül darabokra tört egy 3500 éves korsót egy gyerek a haifai Hecht Múzeumban, írja a BBC. A bronzkori leletben eredetileg feltehetően bort vagy olívaolajat tároltak.

Az izraeli múzeum bejáratához közel, védőüveg nélkül volt kiállítva, az intézmény ugyanis azt vallja, hogy különleges bája van a régészeti leleteket bármilyen akadály nélkül megmutatni.

A fiú apja azt mondta, hogy a lelet azután esett a földre, hogy a gyerek egy kicsit elfordította a korsót, mert kíváncsi volt, mi van benne. Az apát először megdöbbentette, amikor meglátta a fiút a korsó darabjaival, de aztán megnyugtatta, és beszélt a biztonsági őrrel.

A múzeum jelezte, hogy vannak olyan esetek, amikor szándékos rongálás történik, és azoknak súlyos következményei vannak, a rendőrséget is bevonják. Ebben az esetben azonban nem ez a helyzet, a korsót véletlenül törte össze egy gyerek, mondták. Az intézmény néhány nappal a történtek után meg is hívta a négy-ötéves fiút és a családját egy körbevezetésre a múzeumban.

Egy szakértő pedig már dolgozik azon, hogy a lehetőségekhez képest helyreállítsa a korsót, amit újra az eredeti helyén terveznek kiállítani. A BBC-nek azt is hangsúlyozták, hogy a mostani eset után sem fognak változtatni azon az elvükön, hogy a lehető legtöbb leletet védőüveg vagy bármilyen leválasztás nélkül próbálják kiállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!