Fegyveresek legalább 22 embert megöltek Pakisztánban, miután kiderült róluk, hogy Indiából érkeztek

2024. augusztus 26. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyveresek legalább 22 embert megöltek a Pakisztán délnyugati részén található Beludzsisztán tartományban, miután megtudták, hogy az észak-indiai Pandzsábból érkeztek. A BBC információ szerint a támadás hétfő hajnalban történt a pakisztáni tartomány egyik autópályáján. A fegyveresek először ellenőrizték az utazók hivatalos dokumentumait, ezután kiválasztották az észak-indiai régióból érkezőket, majd lelőtték őket és felgyújtották a járműveiket.

Elszenesedett jármű, amelyet beludzs szeparatisták gyújtottak fel a pakisztáni Beludzsisztán tartományban, 2024. augusztus 26-án – Fotó: Reuters
Elszenesedett jármű, amelyet beludzs szeparatisták gyújtottak fel a pakisztáni Beludzsisztán tartományban, 2024. augusztus 26-án – Fotó: Reuters

A pakisztáni hatóságok szerint a támadást a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg (BLA) nevű militáns csoport tagjai követhették el. A BLA-t az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is a nemzetközi terrorszervezetek közé sorolja.

Az elmúlt 24 órában a BLA csapatai több támadást indítottak pakisztáni kormányzati intézmények ellen. A Reuters azt írja, hogy a rendőrőrsök, vasútvonalak és autópályák elleni támadások, valamint a pakisztáni hatóságok megtorlásai legalább 51 ember halálát okozhatták. Egy helyi tisztviselő azt mondta a BBC-nek, hogy a 22 halálos áldozattal járó támadásban 30-40 fegyveres vehetett részt.

A tisztviselő azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy 22 járművet állítottak meg a fegyveresek.

„A Pandzsábba tartó és onnan érkező járműveket ellenőrizték, a Pandzsábból érkezőket azonosították és lelőtték”

– mondta a helyi tisztviselő. A Reuters szerint a BLA tagjai a civil ruhában utazó katonákat vették célba. A militáns csoport a támadás előtt arra figyelmeztette a helyi lakosságot, hogy maradjanak távol az autópályáktól, mert a beludzs szeparatisták lezárták Beludzsisztán fontosabb autópályáit.

Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök közleményében azt mondta, hogy mélységesen elítéli a terrortámadást, és gyászolja az áldozatokat. Beludzsisztán egyébként Pakisztán legnagyobb tartománya, ami úgy fejletlenebb más térségeknél az országban, hogy közben több erőforrással rendelkezik. A BLA és más beludzs lázadó csoportok az utóbbi időben aktívabbak a tartományban. Olyan energiaipari vállalatokat is támadnak, melyeket azzal vádolnak, hogy kizsákmányolják a régiót.

Áprilisban kilenc utast rángattak le egy buszról Beludzsisztánban, és miután ellenőrizték az irataikat, lelőtték őket. Júniusban pedig istenkáromlás vádjával lincseltek meg egy turistát Pakisztánban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!