Scholz azt ígéri, hazaküldi azokat, akiknek nincs helyük Németországban

2024. augusztus 26. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a Németországba irányuló illegális migrációt vissza kell szorítani. A BBC szerint Scholz „mindannyiunk ellen irányuló terrorizmusról” beszélt a nyugat-németországi Solingenben, ahol egy 26 éves szíriai férfi három embert megölt és többeket megsebesített egy fesztiválon pénteken este.

Hendrik Wuest, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke és Olaf Scholz német kancellár – Fotó: Jana Rodenbusch / Reuters
Hendrik Wuest, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke és Olaf Scholz német kancellár – Fotó: Jana Rodenbusch / Reuters

Scholz úgy fogalmazott, hogy a kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy felgyorsítsák a kitoloncolásokat. Azokat küldenék haza minél előbb, „akiknek nem szabad Németországban maradniuk”. Azt is megígérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszigorítják a fegyvertartási szabályokat.

Az ügyészség szerint a késes támadás feltételezett elkövetője, Issza al H. az Iszlám Állam híve volt. A Spiegel információi szerint a szíriai Deir ez-Zór városában született. 2022 december végén érkezett Németországba, és Bielefeldben adott be menekültkérelmet. A menekültstátuszt nem kapta meg, csak egy évvel később a polgárháborús övezetekből érkezetteknek járó kiegészítő védelmet. A férfi szunnita muszlim. A német titkosszolgálatok adatbázisában nem szerepel a nyilvántartott radikális iszlamisták között. Szombat este feladta magát. A férfit gyilkosság és terrorszervezethez való tartozás gyanújával vették őrizetbe.

A solingeni támadás politikai vitát váltott ki a német menekültügyi és kitoloncolási politikáról. Szászországban és Türingiában, ahol vasárnap tartományi választásokat tartanak, valamint Brandenburgban, ahol szeptember 22-én lesz szavazás, a felmérések szerint a migráció visszaszorításáért kampányoló radikális jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) vezet a kormánykoalíció pártjai előtt. Az AfD türingiai vezető jelöltje, Björn Hoecke a „Hoecke vagy Solingen” választási lehetőséget kínálta a választóknak, írja az MTI.

A Németországi Muszlimok Központi Tanácsa a merényletet „a szabad társadalmunkkal szembeni ellenséges és embertelen cselekménynek” minősítette. A szervezet szerint mindent meg kell tenni szabad, nyílt és sokszínű társadalom alapvető értékeinek védelme érdekében.

„Semmilyen gyűlöletnek, uszításnak, szélsőségességnek és radikalizációnak nincs helye Németországban”

– írták.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!