Túl intim a nők hangja, a tálibok megtiltották nekik a hangos beszédet

2024. augusztus 24. – 14:22

Túl intim a nők hangja, a tálibok megtiltották nekik a hangos beszédet
Tálib-kompatibilis nőszállítás Afganisztánban – Fotó: Omer Abrar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem énekelhetnek és nem hallathatják a hangjukat a nők nyilvános helyeken Afganisztánban. A tálib vezetés alá került államban a bűn és erény törvénye szó szerint értendő: a nők hangja túl intim, ezért nyilvános helyeken nem szavalhatnak és olvashatnak hangosan – írta a CNN a héten elfogadott törvényről, amelyet jóváhagyott a 35 milliós muszlim ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Hibatulla Ahundzáda.

A hatalomba a nyugati katonai beavatkozás befejezésével, az amerikaiak gyors kivonulása után 20 éves szünet után visszatért tálibok ugyan azt ígérték, hogy a nők jogait szem előtt tartják, sejthető volt, ez nem fog megtörténni, mivel az ígéret mögé mindig odatették, hogy ezt az iszlám törvénykezéssel, a saríjával összhangban fogják tenni. Pillanatok alatt eltűntek a női ábrázolások, korlátozták a nők tanulási lehetőségeit, szigorították az öltözködést, ismét általános lett az arcot teljesen elfedő burka, amely még a szemet sem hagyja résnyire szabadon, ahogyan a nikáb engedi.

Faruk szerint a nők elfedésével kevesebb lesz a kísértés

A törvény 13. pontja kimondja, hogy a nők testének teljes elfedése mások megkísértésének megakadályozását szolgálja. Teljesen el kell fedniük magukat nem muszlim nők előtt is, a ruházat nem lehet sem rövid, sem túl szűk. A nők nem nézhetnek olyan férfira, aki nem a házastársa vagy vérrokona, ugyanígy a férfiak sem nézhetnek a nőkre.

„Isten akaratával biztosítunk mindenkit, hogy ez az iszlám törvény nagy segítséget nyújt az erény erősítésében és a bűn visszaszorításában” – közölte az illetékes minisztérium szóvivője, Maulvi Abdul Gafar Faruk.

Az erényt és bűnt taglaló törvény az első ennyire nyíltan vállalt deklarációja a nők jogainak visszaszorításának a hatalomba 2021-ben visszatért táliboknál, igaz, ez a folyamat már régóta tart, hiszen szinte azonnal lehetetlenné vált a nők tanulása 12 éves kor felett – azaz lényegében csak az írást-olvasást sajátíthatják el.

A parkokban már eddig is csak külön napokon tehettek látogatást a férfiak és a nők. Utóbbiak önállóan nem is utazhatnak, csak férfi kísérőjükkel – emlékeztetett a tálibok visszatérése után az AP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!