A kurszki offenzíva óta először cserélt foglyokat Oroszország és Ukrajna

2024. augusztus 24. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 230 hadifoglyot cserélt egymás között Ukrajna és Oroszország szombaton – írja a BBC. Ukrajna 115 orosz katonát engedett szabadon, akiket a Kurszkban fogtak el, miután Ukrajna augusztus elején orosz területek ellen indított váratlan offenzívát. Oroszország szintén 115 ukrán hadifoglyot engedett szabadon cserébe. A jelentések szerint az Egyesült Arab Emírségek közvetítőként részt vett a cserében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a hazatért ukrán katonák a Nemzeti Gárda, a fegyveres erők, a haditengerészet és a határőrség tagjai. A Guardian szerint a hazatért ukránok nagy része Mariupol védelme során esett fogságba.

Ez az első fogolycsere a Kurszk megyei offenzíva óta. Az ukrán vezetés szerint az akciónak egyik célja az volt, hogy hadifoglyokat szerezzenek az oroszok soraiból, akikkel sajátjaikat később kiválthatják. Az ukrán elnök azt mondta, a kurszki művelet megelőző csapás volt, hogy elrettentse az orosz támadásokat az ukrajnai Szumi város felé. Ukrajna azt állítja, hogy a kurszki régióból jelenleg több mint 1000 négyzetkilométert tartanak az ellenőrzésük alatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!