Zelenszkij szerint Putyin blöfföl, amikor megtorlással fenyeget

2024. augusztus 20. – 09:18

Zelenszkij szerint Putyin blöfföl, amikor megtorlással fenyeget
Az összecsapások során megrongálódott lakóház Kurszk megyében – Fotó: Vlagyimir Alekszandrov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg már összesen 92 települést és mintegy 1250 négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt Oroszország déli részén, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn. Orosz hivatalos források szerint az ukránok felrobbantották a megyében található harmadik hidat is, így még nehezebbé vált az orosz utánpótlás szállítása a Szejm folyó közelében. Zelenszkij hangsúlyozta, a két hete tartó ukrán hadművelet sikere bizonyíték arra is, hogy a Kreml csupán blöfföl, amikor megtorló akciókkal fenyeget, írja a Guardian.

Az ukrán elnök diplomatáknak tartott tájékoztatóján kitért arra is, hogy biztatja országa nyugati szövetségeseit, lazítsanak a nagy hatótávolságú fegyverek használatának korlátozásán, egyúttal közölte, hogy a nyugat által vörös vonalakként emlegetett eszkalációs pontok koncepciója a kurszki invázió során összeomlott. Mint Zelenszkij fogalmazott:

A világ látja, hogy ebben a háborúban minden a bátorságon múlik – a mi bátorságunkon, a partnereink bátorságán. A bátor döntésekről Ukrajna mellett, a bátorságról Ukrajna támogatásában.

Keir Starmer, brit miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, országa továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajnát, válaszul az ukrán elnök azon kijelentésére, amely szerint az Egyesült Királyság támogatása az utóbbi időben lelassult.

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajna keleti felén, a frontvonal közelében található, stratégiai szempontból fontos Pokrovszk városánál, amelyben jelenleg is 53 ezer ember él. Az intenzív orosz támadások miatt a helyi hatóságok minden civilt a település elhagyására szólítottak fel, mert az orosz csapatok mintegy 10 kilométerre megközelítették a város külterületét. Ha a Pokrovszk is orosz kézre kerül, az veszélyeztetheti Kijev védelmi képességeit és ellátási útvonalait, és közelebb vinné Oroszországot kitűzött céljához, Donyeck megye teljes elfoglalásához.

Bár a korábbi hírek szerint a kurszki offenzívával Ukrajna célja volt, hogy elhúzza ebből a térségből az ostromló orosz erők egy részét, az eddigi hírek szerint ez a cél nem teljesült. Ugyanakkor az ukrán Tavria haderőcsoport szóvivője szerint az elmúlt héthez képest jelentősen csökkent az orosz támadások száma a déli fronton. Zaporizzsja régióban, Orekhovo és Gulyai-Polye környékén harmadik napja nem volt összecsapás, illetve csak kisebb támadásokat hajtottak végre az ukrán állások ellen a Dnyipro folyó nyugati partján, Herszonnál. Eközben az orosz légierő továbbra is siklóbombákkal hajtottak végre csapásokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!