Elfoglalták az oroszok a csekélyebbik New Yorkot

2024. augusztus 20. – 20:00

Elfoglalták az oroszok a csekélyebbik New Yorkot
New York (avagy Nyú Jork) lerombolt épületei – Fotó: Marek M. Berezowski / ANADOLU / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium közölte kedden, hogy elfoglalták az ukrajnai Toreck agglomerációjának egy városát, Novgorodszkojét, amit ukránul csak Nyú Jorknak, azaz New Yorknak hívnak – írja a Moscow Times. Nyú Jork békeidőben tízezres város volt, Donyeck városának tágabb térségében, az orosz főerők nyomulásának vonalában található. Hétfőn az oroszok a környéken Zalizne elfoglalását kürtölték világgá (persze ezek nem független forrásból megerősített bejelentések).

Kelet-Ukrajna frontvonalán jó ideje rossz a helyzet ukrán szempontból. Az oroszok felőrlő anyagcsatákat vívnak, lassú lépésekkel nyernek teret, az ember- és hadianyaghiányban szenvedő ukrán sereg egyre hátrál. Emiatt is indították meg északon a Kurszki régió elleni támadást, hátha ezzel orosz csapatokat tudnak elvonni.

Hogy a fent említett város miért lett New York után elnevezve, az a mai napig nem világos, mindenesetre a szovjetek 1951-ben – ideológiai okokból – átnevezték Novgorodszkojéra, azaz Újvárosra. Ukrajnától 2021-ben kapta vissza eredeti nevét a kisváros. Tavaly munkatársaink is jártak az ezerfősre fogyatkozott frontvonali településen, riportunkat itt olvashatja.

Ne tinderezzetek!

Eközben a brit Daily Telegraph arról ír, a kurszki ukrán benyomulás miatt az online térben való fegyelmezettséget kért az emberektől a Kreml. „Erősen ellenjavallt az online társkereső szolgáltatások használata” – közölte egy orosz belügyes szóvivő kedden. Hozzátette, az ukrán erők ilyen fedett módokon is gyűjtenek információkat.

A brjanszki és belgorodi térségekre is kiadott figyelmeztetés szerint érdemes a térfigyelő és autós fedélzeti kamerákat is kikapcsolni, nehogy az ellenség információkat szerezzen (például az orosz csapatok helyzetéről). Mindez azért lehet veszélyes, mert az ukránok meghekkelhetik ezeket a kamerákat. Ezzel párhuzamosan az orosz katonákat is arra kötelezték, hogy minden geolokációs lehetőséget tiltsanak le a telefonjaikról, valamint a személyes adataikat is tegyék elérhetetlenné a készülékeiken.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!