Moszkva szerint amerikai rakétákkal lőtték ki az orosz hidat az ukránok

2024. augusztus 17. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva szerint az ukrán csapatok amerikai rakétákkal robbantottak fel egy kulcsfontosságú hidat az oroszországi Szejm folyón, a kurszki területen. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton arról beszélt, hogy ez volt az első alkalom, hogy a dél-oroszországi területet amerikai rakétavetőkkel, valószínűleg HIMARS-rendszerrel támadták. Hozzátette, hogy a híd teljesen megsemmisült a támadásban, aminek több, civilek evakuálását segítő önkéntes is áldozatul esett. Amerikai tisztviselők szerint az Egyesült Államok kormánya védekező manővernek tartja az ukrán erők betörését orosz területre, ezért nem látnak kivetnivalót az amerikai fegyverek alkalmazásában.

Az orosz védelmi minisztérium pedig azzal vádolja az ukrán erőket, hogy a kurszki nukleáris erőművet is meg akarják támadni.

A minisztérium közleménye szerint keményen reagálna egy ilyen támadásra. Időközben az Ukrajnában lévő, orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű vezetése azt jelentette, hogy egy ukrán drón az erőműbe vezető utat bombázta veszélybe sodorva a dolgozók életét.

A Washington Post információi szerint az oroszországi ukrán akció előtt ukrán és orosz delegációk Dohába készültek, hogy részleges tűzszünetről tárgyaljanak, a tárgyalásokat viszont kurszki támadások miatt lemondták. A tárgyaláson a tervek szerint a felek megállapodtak volna, hogy nem intéznek támadásokat erőművek és energiai infrastruktúra ellen.

A brit védelmi minisztérium információi szerint az orosz kormány jelentősen korlátozza a WhatsApp, a Youtube és hasonló kommunikációs csatornák elérését Oroszországban, hogy ezzel is korlátozza az ukrajnai háború elleni kritikus hangokat. A minisztérium X-bejegyzése szerint a Youtube 2024 őszétől akár teljesen elérhetetlenné is válhat Oroszországban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!