Az ukránok kilőttek egy kulcsfontosságú orosz hidat

2024. augusztus 16. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán erők pénteken felrobbantottak egy hidat a Szejm folyón a dél-oroszországi kurszki területen, megkezdődött a lakosság evakuálása a térségből, írja az MTI. Alekszej Szmirnov területi kormányzó bejelentése szerint a Gluskovói járásban rombolták le a hidat, 20 ezer lakosának a kitelepítése folyik.

A hidat az oroszok csapataik ellátására használták, és megsemmisítése akadályozhatta erőfeszítéseiket, írja a BBC. Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy az ukrán csapatok erősítik pozícióikat Kurszkban, az elfoglalt területeket pedig cserealapnak nevezte, arra utalva, hogy elcserélhetik azokat az oroszok által megszállt ukrán régiókra.

Az ukrán csapatok augusztus 6-án törtek be a kurszki területre, azóta állításuk szerint elfoglaltak 82 települést és több mint 1000 négyzetkilométernyi területet. Kijev szerint a betörésre azért volt szükség, hogy méltányos béketárgyalásokra kényszerítsék Oroszországot, amely 2022 februárja óta háborút folytat Ukrajna ellen. Az ukránok többször kijelentették, hogy az előretörés ellenére nem akarják megszállni Oroszországot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik tanácsadója, Nyikolaj Patrusev szerint a támadásban a Nyugat és a NATO segített Ukrajnának. A nyugati hatalmak kijelentették, hogy nem adtak előzetes tájékoztatást Kijevnek, és nem vesznek részt az offenzívában.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken azt állította, hogy egy sor ukrán támadást vert vissza a kurszki frontvonal mentén.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója azt mondta: az előretörés egyik kulcsfontosságú célkitűzése az volt, hogy az oroszokkal a saját feltételeik szerint tárgyaljanak. „A Kurszk régióban világosan láthatjuk, hogyan használjuk a katonai eszközöket arra, hogy rábírjuk Oroszországot a tisztességes tárgyalási folyamatra” – írta X-en, hozzátéve, hogy a megoldás „hatékony kényszerítő eszköznek” bizonyult.

Ahogy Ukrajna egyre inkább behatol Nyugat-Oroszország területére, az orosz erők ugyanilyen mértékben erősödnek Ukrajna keleti részén. Pénteken közölték, hogy elfoglalták Serhiivkát, ez pedig közelebb hozza az oroszokat Pokrovszk városához, egy létfontosságú logisztikai csomóponthoz, amely a keleti fronton az ukrán csapatok ellátásának főútvonalán található. Pokrovszk az orosz kézen lévő donyecki régiótól északnyugatra fekszik.

Korábban az ukrán Donyeck régiót elfoglaló oroszok az ukránokat hibáztatták egy bevásárlóközpont elleni csapás miatt, amelyben legalább heten megsebesültek. A Donyecki Népköztársaságnak kikiáltott terület Oroszország által támogatott kormányzója, Denis Puszilin szerint a várost péntek dél óta támadják.

A Reuters hírügynökség Donyeck regionális vezetőjére hivatkozva arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában három civil meghalt, öt másik pedig megsebesült.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!