Nyolc ország minisztere fordult az Európai Bizottsághoz amiatt, hogy a magyar kormány vízumkönnyítést ad az oroszoknak

2024. augusztus 17. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc schengeni ország fordul az Európai Bizottsághoz, amiért Orbán-kormány vízumkönnyítéssel kedveskedik az oroszoknak, írja a Népszava.

„Északi és balti kollégáimmal együtt levelet küldtem az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak, hogy kifejezzük aggodalmunkat Magyarország azon döntése miatt, amely megkönnyíti az orosz és a belarusz állampolgárok beutazását” – közölte egy pénteki, az X-en közzétett bejegyzésében Észtország külügyminisztere, Magnis Csahkna.

Az észt külügyminiszter szerint a lépés nem indokolt, mivel Oroszország tovább folytatja Ukrajna ellen vívott háborúját, és fokozza az EU elleni hibrid akciókat. A levelet Lettország, Litvánia, Észtország, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország és Izland külügy-, belügy-, és igazságügyi minisztere írták alá. Mindegyikük a schengeni övezet, Norvégián és Izlandon kívül pedig az Európai Unió tagja.

Mint megírtuk, egy úgynevezett Nemzeti Kártya igénybevételével Oroszországból és Belaruszból is érkezhetnek munkavállalók Magyarországra határellenőrzés nélkül, a schengeni övezetbe. Ez azt jelenti, hogy jobb helyzetben vannak, mint egy harmadik országbeli munkavállaló: nem kell benyújtaniuk a munkaerőről szóló igazolást, nem vonatkozik rájuk az éves kvóta, emellett családegyesítésre is van lehetőségük. Így sokkal egyszerűbbé válik számukra a Magyarországon való hosszabb távú tartózkodás.

A bejelentés óta a média egy része és az Európai Unió több képviselője is attól tart, hogy a magyar rendelet miatt orosz kémek is be tudnak szivárogni Európába. Pedig, ha az orosz kémek azt akarják, már régóta a spájzban lehetnek, ez nem a mostani döntésen fog múlni – írtuk elemző cikkünkben.

Augusztus elején Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa levelet írt Pintér Sándornak, és arra kérte, hogy magyarázza el, hogyan fogja magát biztosítani Magyarország az orosz kémekkel szemben. Mint fogalmazott: ha a magyar kormány nem adja meg a szükséges válaszokat, az Európai Bizottság lépni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!