Megszólalt a békepárti Lukasenko, tárgyalásra szólította fel az oroszokat és az ukránokat

2024. augusztus 15. – 22:48

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök attól tart, hogy az orosz-ukrán háború átterjedhet Belaruszra is, ezért szerinte Oroszországnak és Ukrajnának mielőbb tárgyalásokat kellene folytatnia a konfliktus lezárásáról – többek között erről is beszélt Lukasenko az orosz állami televíziónak adott interjújában.

A közel kétórás interjú alatt Lukasenko Belarusz és Oroszország „közös háborújának” nevezte a konfliktust, Kijevet és nyugati szövetségeseit pedig fenevadakként írta le. Kijelentette, hogy Moszkva támogatni fogja őket, ha Belaruszt támadás érné. Megismételte az ukrán légtérsértésekről szóló állításait, és azt mondta, hogy a belarusz csapatokat a határra vezényelték, hogy „megakadályozzák az esetleges ukrán betörést”.

A Reuters beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legszorosabb szövetségese azt állította, hogy csak a „magas rangú amerikaiak” akarják az ukrán-orosz háború folytatását. A Nyugat szerinte azért bátorítja harcra az ukránokat, mert azt akarják, hogy Ukrajna és Oroszország „elpusztítsa egymást”. Lukasenko bármiféle bizonyíték nélkül nélkül felvetette, hogy Ukrajna Belarusz megtámadását tervezheti, de kijelentette, hogy Minszk ezt nem fogja hagyni.

A belarusz elnök a harcok folytatása helyett tárgyalások megkezdését sürgette. „Üljünk le a tárgyalóasztalhoz, és vessünk véget ennek a csetepaténak. Sem az ukrán népnek, sem az oroszoknak, sem a belaruszoknak nincs erre szükségük, csak a Nyugatnak áll ez az érdekében.”

„Nem akarunk eszkalációt, és nem akarunk háborúzni a NATO-val, de ha Ukrajna mégis provokálja Belaruszt, akkor nem lesz más választásunk” – figyelmeztetett Lukasenko.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!