Mélytengeri olajmezők megcsapolásával pörgetnék fel az olajkitermelést a Mexikói-öbölben

2024. augusztus 14. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Technológiai áttörésként beszélnek arról az eljárásról, amelytől rekordmértékű olajkitermelést várnak a Mexikói-öbölben, írta szerdán a Reuters. A kitermelést egy olyan fúróval kezdték meg vasárnap, amely az extrém mélytengeri nyomás mellett is képes működni. Az Anchor nevet viselő olajmezőn használt eszközök más régiókban is új lehetőségeket nyithatnak meg.

Az első adag olajat minden eddiginél nagyobb nyomáson szivattyúztak ki, a Chevron szerint, amely az Egyesült Államok második legnagyobb olajvállalata. Körülbelül 1380 bar nyomás uralkodik az óceáni mélységben, ahol megkezdték a kőolaj kitermelését hétfőn. Az elmúlt években nem növekedett a Mexikói-öböl olajbányászata, a cég viszont állítja, az Anchor hozama újra az egekbe repítheti a termelést a következő 30 évben.

Biztonságos kitermelést várnak a szakértők az új technológiától, amely ezen a helyszínen különösen fontos szempont. A Mexikói-öbölben történt ugyanis 2010-ben a Deepwater Horizon fúrótorony katasztrófája, amely 11 dolgozó halálát és a történelem legnagyobb olajszennyezését eredményezte elképesztő természeti pusztítást okozva. Az esetben érintett fúróért a British Petrol (BP) felelt, de a az elsüllyedt hajót az a Transocean üzemeltette, amely az Anchor-projektben is részt vesz.

Az olajszállító tankerek jelentette veszélyre idén is nagy figyelem fordult, miután két tanker is elsüllyedt a Fülöp-szigetek partjainál július végén. Az ezekből szivárgó olajat viszont sikerült időben megfékezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!