Zelenszkij: Nem feledkeztünk el a keleti frontról, Kurszknál reggel óta egy-két kilométereket haladtunk

2024. augusztus 14. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt az összefoglalónk az orosz–ukrán háború szerdai eseményeiről.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai beszámolójában azt írta, hogy nem feledkeztek el a donbaszi keleti frontról, annak megerősítését kérte a parancsnokságtól. Emellett megjegyezte, hogy a kurszki invázió jól halad, reggel óta több területen is egy-két kilométert haladtak előre, és eközben állítása szerint több mint száz orosz katonát fogtak el. (Twitter)
  • Az invázió az abban részt vevő ukrán katonák szerint „király volt”, és a több száz négyzetkilométernyi orosz terület elfoglalása valószínűleg jó hatással van az ukrán háborús lendületre és a morálra. Az ukrán állítások arról, hogy mekkora területet foglaltak el, néhányak számára túlzásnak tűnik, az oroszok pedig azt állítják, hogy megállították az előretörést, így gyakorlatilag lehetetlen megmondani, pontosan mekkora orosz terület is került ukrán kézre. Az viszont valószínű, hogy egy esetleges tárgyalás során hasznos lehet Ukrajna számára ahhoz, hogy vissza tudja szerezni a saját területeit.
  • Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka szerdán azt közölte, hogy 100 orosz hadifoglyot ejtettek a kurszki offenzíva során, amely nagy segítség lesz majd számukra a későbbi fogolycseréknél (Sky News)
  • Az oroszok szerint az ukrán offenzíva hosszú időre eltolhatja a béketárgyalásokat. Az ukrán ellentámadást az orosz külügyminisztérium különleges nagykövete terrorcselekménynek nevezte. (BBC)
  • Kurszk után Belgorod régió kormányzója is válsághelyzetet hirdetett. Jelentése szerint több ukrán dróntámadás is történt a régióban, de ezekben senki nem sérült meg. (Guardian)
  • Az ukrán erők négy orosz légitámaszpontot is drónokkal támadtak, írja szerda kora esti összefoglalójában a Guardian. A voronyezsi, kurszki, szavaszlejkai és boriszoglebszki katonai repülőtereket összesen 117 drónnal vették célba az oroszok szerint, amit Ukrajna azzal magyaráz, hogy főként innen szállnak fel az országot támadó harcigépek.
  • Az ukrán erők azt állították, hogy szerdán, Kurszk fölött lelőttek egy Szu-34-es negyedik generációs, nagy hatótávolságú, nehéz vadászbombázót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!